Egészség

Ultrarövid edzések – tényleg olyan hatásosak?

Az utóbbi években nagyon divatossá váltak az ultrarövid edzések: a HIIT, azaz a High Intensity Interval Training, a tabata és ezek különböző változatai.

Lényegük az, hogy a napi edzés legfeljebb 10 perc hosszúságú – azonban az a 10 perc elképesztően intenzív, garantáltan kiköpjük a tüdőnket a végére, és izmainkat is alaposan megdolgoztatja! A videómegosztó oldalakon számtalan edzéstervet találunk, ha ehhez a mozgásformához lenne kedvünk. Bár kétségtelen, hogy ezek az ultrarövid edzések remekül megdolgoztatják a szív- és érrendszert és felpörgetik az anyagcserét, valóban van pár dolog, amire oda kell figyelnünk, ha a HIIT-re adjuk a fejünket!

sport fitness lany mozgas ugras

Fotó: Unsplash/ John Towner

Nem 10 perc az a 10 perc!

Semmilyen edzés esetében nem maradhat el a bemelegítés, és ez az ultrarövid edzésekre különösen igaz! Ha bemelegítetlen testtel állunk neki az intenzív mozgásnak, az rettentő rosszat tesz ízületeinknek, nagyon könnyen megsérülhetünk! Minimum 10 perc bemelegítést ezért iktassunk be elé, és nagyon hasznos minimum 10 perc nyújtás az edzés után.

Edzetleneknek nem ajánlott

A HIIT edzésekkel csak azok próbálkozzanak, akik már eddig is sportoltak viszonylag rendszeresen, és az edzésben szereplő gyakorlatokat garantáltan el tudják végezni helyesen. Ha ugyanis fokozott tempóban, levegőért kapkodva, ügyetlenül végezzük például a guggolásból felugrást, könnyen lehet, hogy előrecsúszik a térd, nem tart a derék – és ismét sérülés, fájdalom lesz a vége.

Szívügyeink

Ahogy nem ajánlott idősebbeknek, túlsúlyosaknak és szív- és érrendszeri problémákkal küzdőknek sem. Bár csábító a gyors sport lehetősége, nagyon súlyos következményei lehetnek, ha a HIIT-tel terheljük meg keringési rendszerünket. Inkább maradjunk a kevésbé intenzív, hosszabb edzéseknél.