Otthon

Beiktatták az Egyesült Államok 45. elnökét

Mintegy három órán keresztül tartó felvonulással ért véget a hagyományos beiktatási ünnepi parádé, amelyet Donald Trump és családja – miután végighajtatott a Capitoliumtól a Fehér Ház felé vezető Pennsylvania sugárúton – már a Fehér Ház előtt felállított tribünről nézett végig.

A rezesbandás, katonaindulós, táncoslányos felvonuláson a haderőnemek különböző képviselői mellett felvonultak a különböző államokból érkezett csoportok – tűzoltók, cowboyegyesületek, intézmények – nemegyszer korabeli ruhákba vagy díszegyenruhákba öltözött képviselői is. Az Egyesült Államok 45. elnöke láthatóan élvezte a felvonulást, egyszer odaintegetett a felvonulóknak, másszor játékosan tisztelgett, például a Texasból érkezett egyik csoportnak.

Donald Trump elnök és a first lady Melania Trump. Washington, DC, USA, 20 January 2017. EPA/KEVIN DIETSCH / POOL

A parádé – és az egész beiktatási ünnepségsorozat – idején Trump-ellenes tüntetések voltak több helyen is Washington belvárosában. Többféle csoport, többféle célkitűzéssel és jelszót hangoztatva protestált. Emellett tüntetések voltak Los Angelesben is, ahol több kisebb protestáló menetet szerveztek – írja a Hirado.hu.

Trump beiktatási beszéde után Obama és családja elhagyta az Egyesült Államok fővárosát. Obamáék a hagyományoknak megfelelően a Capitolium domb mellett landoló elnöki helikopterre szállva távoztak Washingtonból. Miután a demokrata párti volt elnök és felesége kezet fogott republikánus utódjával, a légi jármű a közeli Andrews légibázisra vitte őket. A légitámaszponton tapsoló emberek csapata fogadta a távozó exelnököt, aki rögtönzött sajtótájékoztatón, pár szóban üdvözölte híveit. Megköszönte támogatásukat, és leszögezte, hogy ők bizonyították számára „a reménység hatalmát”. Majd hozzátette, hogy elnöksége „soha nem rólunk, hanem rólatok szólt”. Barack Obamáék nem költöznek vissza Chicagóba, hanem rövid kaliforniai vakáció után visszatérnek Washingtonba – adta hírül az MTI.