Konyha

Fillérekből kihozzuk a legfinomabb hóvégét!

Az árpa, vagy más néven gersli nemcsak olcsó, de finom és tápláló is, ráadásul dekoratív és jól tálalható ételeket lehet belőle pillanatok alatt varázsolni.

Messze már a karácsony, ugyanakkor messze még a következő fizetés, a január ráadásul nemcsak anyagilag, de pszichésen is az egyik legkeményebb hónapja az évnek. Ebből következik, hogy január végére sok családban szűkös a konyhapénzre szánt keret (is), továbbá szintén hiányzik a kreatív késztetés a konyhában jobbnál jobb ételeket varázsolni. Enni pedig kell, ráadásul attól a hangulata is jobb lesz mindenkinek, ami az éppen kitört influenzajárvány és a második fagyhullám közepén még inkább ránk fér. Olyan recepteket mutatunk, amelyek elsősorban finomak, másodrészt viszont kifejezetten olcsóak, ámde laktatóak. Arról nem is beszélve, hogy egészségesek is.

Fotó: iStock.com/bhofack2

Fotó: iStock.com/bhofack2

Gombaleves árpagyönggyel

…vagy más néven gerslivel, mert ennek az összeállításnak ez az alapanyag a főszereplője. A gerslit méltánytalanul elfelejtették az elmúlt évtizedekben, és csak most kezdett újra „trendi” lenni. Annak ellenére, hogy olcsó, tápláló, és nem nehéz elkészíteni, ráadásul finom, és a gyerekek is megeszik, kevés olyan menzát találni, ahol szerepel az étlapon… Mindegy is, térjünk vissza a gombalevesre. A lényeg, hogy egy négyfős családi adagba kb. 10 dkg gerslit főzzünk bele, amit ugyanakkor teszünk a fazékba, amikor a répát és a gombát. Mivel sok vizet felvesz, ezért vagy adjunk hozzá további kétszeres mennyiségű vizet, vagy hagyjuk kicsit sűrűbbre, ragusra a levest – úgy sokkal laktatóbb, ami ezekben a nagy hidegekben különösen jól jön. Aki tesz a levesbe egy is füstölt sonkát vagy kolbászt, annak akár főfogás is lehet belőle.

Fotó: iStock.com/nata_vkusidey

Fotó: iStock.com/nata_vkusidey

Gombás kása árpával

Maradjunk még egy kicsit a gomba-árpa kombónál, mert nemcsak árban jók együtt, hanem ízben is remekül kiegészítik egymást. Ne adjuk hozzá az összes vizet rögtön, inkább poharanként adagoljuk a kívánt puhaság eléréséig.

Hozzávalók:
1,2 l alaplé (húsleves, leveskocka)
0,2 l víz
1 nagy fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
kb 300 g gomba
0,2 l gersli átöblítve
olívaolaj
só, bors, esetleg reszelt sajt
0,5 dl fehérbor (elhagyható)

A hagymákat egy-két evőkanál olívaolajon illatosra pirítjuk, rádobjuk a gombát is, és átforgatjuk. Aki hozzátenné a fehérbort (mert finom ízt kölcsönöz az ételnek, de nem érződik ki), most öntse a gombára, és várja meg, amíg elforr. Sózzuk, borsozzuk. Közben az alaplevet a vízzel forraljuk össze. Keverjük a gerslit a gombához, majd adjunk hozzá kb. 8 dl alaplevet. Utána mindig csak annyit öntsünk még rá, amennyit éppen felszív – ismételjük ezt bőszen kevergetve addig, ameddig jónak nem találjuk az árpa állagát. Tálaláskor megszórhatjuk reszelt sajttal vagy petrezselyemmel, mindkettő jól illik ehhez az ízvilághoz.

Fotó: iStock.com/Lyashik

Fotó: iStock.com/Lyashik

Serpenyős csirkemáj a gerslihez

A csirkemáj jó alapanyag, mert olcsó, mégis magas a fehérje-, vitamin- és vastartalma. Ráadásul finom is. Az alábbi recept akár a fenti gombás gerslivel is párosítható, de egy egyszerű párolt rizs vagy bagett (az különösen) finom mellé.

Hozzávalók:
450 g csirkemáj
100 g gomba
2 ek. olívaolaj
1 nagy fej lila hagyma
1 tk. balzsamecet (elhagyható)
fél csokor friss petrezselyem
szárított kakukkfű (elhagyható)
1-2 ek. tejföl vagy tejszín (elhagyható)

A hagymát az olajon megpirítjuk, majd rádobjuk a gombát, a májat és a kakukkfüvet. Sózzuk, borsozzuk, majd néhány perc alatt átpirítjuk. A májnak nem kell sok sütés, mert kiszárad és kemény lesz, ezt sokan nem veszik figyelembe. A csirkemájra ez különösen igaz. Akkor marad finom, ha éppen csak addig pirítjuk, amíg nem szivárog belőle nyers húslé. Amint ezt az állapotot elérte, ízesíthetjük pár csepp balzsamecettel és/vagy tejszínnel, tálalás előtt szórjuk meg petrezselyemmel.