Otthon

Teszt: lesznek-e a titkos segítőink, ha baj van?

Sokan hallottunk már rémhíreket olyan szomszédokról, akik egyszerűen pokollá tették az ember életét. Előfordul, hogy az emberek egyszerűen nem tudnak vagy nem akarnak együtt élni más emberekkel.

Brigi és Peti két éve költöztek új helyre. A mostani szomszédaikkal nagyon elégedettek, de a múltban nem volt minden ilyen tökéletes. „Az előző szomszédaink pokollá tették a hétköznapokat. Volt két kisgyerekük, akik borzalmasan rosszak és neveletlenek voltak. Átdobálták a játékaikat a mi erkélyünkre, de az is előfordult, hogy egyik reggel arra ébredtünk, hogy néhány tojás várt minket odakint. Megpróbáltuk finoman jelezni a problémánkat, de mindig az volt a válasz, hogy biztosan nem az ő gyerekeik csinálták. Egy nap aztán lebuktak a kicsik, úgy, hogy a saját szüleik is látták az akciót. Mi természetesen szóltunk, hogy reméljük, ha már a szemükkel látták a történteket, akkor tesznek is valamit az ügy érdekében. Legnagyobb meglepetésünkre csak annyi volt a válasz, hogy a gyerekek már csak ilyenek, és mi azért nem értjük meg ezt a helyzetet, mert nincs gyerekünk. Arról már nem is beszélek, hogy késő éjjel hangoskodtak, dübörögtek, így hamar eldöntöttük, hogy továbbállunk. Nem tudom, most lakik-e valaki a helyünkön, de nem irigylem őket.”

Fotó: iStock.com/JackF

Fotó: iStock.com/JackF

„Mi eddig szerencsések voltunk”

Kittiéknél más a helyzet, pedig már sok különböző helyen éltek. „A férjem munkája miatt az elmúlt években rengeteget költöztünk. Ebből fakadóan sok problémánk volt, de szerencsére a szomszédokkal sosem volt gond. Ami meglepő, hiszen ebből az életmódból kifolyóan sokan ettől féltettek minket. Volt, ahol szorosabb barátság is kialakult köztünk és a szomszédok között, de persze felszínes kapcsolatok is voltak, a lényeg, hogy gond sosem volt. Nagyon remélem, hogy ez a tendencia nem változik. Amellett, hogy sosem tapasztaltunk ilyesmit, igyekszünk mi is jó szomszédok lenni. Egy közösség részeként oda kell figyelnünk másokra is, nem csak magunkra, így lehet kiegyensúlyozott egy szomszédi viszony.”

Kittiék szemlélete követendő példa kellene hogy legyen. Nagyon nehéz megtalálni az egyensúlyt bizonyos kapcsolatokban. A Miutcánk projekt kapcsán már beszámoltunk arról, milyen nagy probléma, hogy nem tudunk a szomszédainkról semmit. Ez a kezdeményezés remek példája volt annak, hogyan lehet egy jó szomszédi viszony hasznos mindenkinek. Ugyanakkor azt senki sem mondta, hogy mindenki köteles szoros baráti viszonyt ápolni a szomszédaival.

Fotó: iStock.com/Highwaystarz-Photography

Fotó: iStock.com/Highwaystarz-Photography

Bármelyikünk szorulhat olykor segítségre

Manapság sokan megkérdőjelezik, létezik-e egyáltalán jó szomszédi viszony. Létezik, csupán kevesen vagyunk képesek tenni is érte. Nyitottnak és barátságosnak kell lennünk, hiszen így alakíthatunk ki új kapcsolatokat. Nem csak azért fontos jó kapcsolatot ápolni a körülöttünk élőkkel, hogy segíthessenek nekünk, ha valamiben szükségünk lenne rájuk. Azért is, hogy mi is segíthessünk, ha az élet úgy alakul. Minden kapcsolat kétirányú, nem vezérelhet minket csak az önzés. Ezért is fontos, hogy legalább annyira ismerjük a másikat, amennyire szükséges. Ha a megfelelő módon közelítünk másokhoz, akkor az egyensúlyt megtartva ideális szomszédokká válhatunk mi magunk is. De sose felejtsük el betartani a határokat. A szomszédaink életébe nem szólhatunk bele, és nem irányíthatjuk őket. Ha tanácsot kérnek, adhatunk, de ne folyjunk bele olyasmibe, ami nem a mi dolgunk. Abban az esetben, ha a másik fél viselkedése miatt eldurvul a helyzet, érdemes elgondolkozni azon, hogy mi vezethetett ehhez a viselkedéshez.