Otthon

Itt az influenzaszezon, egyre több a beteg

Terjed a járvány, az előző héthez képest kétszeresére emelkedett az influenzás panaszok miatt orvoshoz fordulók száma – közölte az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) szerdán. Az influenzás megbetegedések halmozódása miatt országszerte több mint harminc egészségügyi intézményt érintően van érvényben teljes vagy részleges látogatási tilalom.

Az OEK legfrissebb jelentése szerint az év második hetében több mint 31 ezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Az ország valamennyi közigazgatási területén emelkedett az influenza miatt orvoshoz fordulók gyakorisága a megelőző héthez viszonyítva.

Képünk illusztráció! Fotó: Pixabay/ CCO Public Domain

Képünk illusztráció! Fotó: Pixabay/ CCO Public Domain

Az orvosnál megjelent betegek között duplájára (több mint 30 százalékra) nőtt a gyermekek aránya, Csongrád megyében a betegek több mint fele 15 éven aluli volt. Az OEK a jelentésében arra is kitért, hogy leggyakrabban az óvodás- és az általános iskolás korú gyermekek betegedtek meg. Országszerte a betegek több mint 35 százaléka 15–34 éves fiatal felnőtt volt, csaknem negyedük a 35–59 évesek korcsoportjába tartozott. A 60 éven felüliek aránya mintegy tíz százalékot tett ki.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat legfrissebb adatai szerint a látogatási tilalmak érintik Budapesten a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetet, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházat, a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikát, a Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházakat, valamint a Nyírő Gyula Kórház-OPAI minden osztályát. Szerdán a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ valamennyi fekvőbetegosztályán részleges látogatási tilalmat rendeltek el – adta hírül az MTI.

Ezekben a hetekben különösen vigyázzunk magunk és családunk egészségére! Lehetőség szerint igyekezzünk kerülni a tömeget és az emberekkel történő fizikai kapcsolatot – kézfogást, pusziadást. Lehet, hogy jelenleg nem látszanak rajta az influenza tünetei, de már ott bujkál benne a betegség. Ha publikus helyeken utaztunk, jártunk, figyeljünk rá, hogy ne nyúljunk arcunk, szánk közelébe, és hazaérve azonnal mossunk kezet!