Stílus

Ez az én testem, ha nem tetszik, ne nézd!

A bodyshamer kultúra álszent és irigy. Névtelen kommentelők tömege szerte a világon szeret beszólogatni korra és nemre való tekintet nélkül bárkinek, akinek a képe megjelenik a világhálón. A túlfűtött marketingkampányok pedig olykor már annyira az emberek szégyenérzetére játszanak, hogy morális kérdéseket vetnek fel és nyilvános támadásnak is lehetne nevezni őket.

Hiszen hiába mennek a természetességet és önmagunk elfogadását hirdető reklámok már a kétezres évek óta, az egyforma vékonyságot és szépséget favorizáló ideálok egyeduralma csak nagyon nehezen dől meg. A világ azonban szerencsére egyre kevésbé tolerálja a testszégyenítést és egyre több sztár áll a bántó megjegyzések elleni harc élére.

Tavaly nyáron például a londoni polgármester betiltotta a testszégyenítő reklámokat a városi tömegközlekedési eszközökön, miután hatalmas port kavart egy proteintermék-reklám és annak óriásplakátja a buszokon. A plakát egy fürdőruhás (nagyon vékony derekú) modellt ábrázolt, mellette pedig ott virított a szöveg: „kész van már a bikinitested a nyárra?”. A plakát visszavonása ellen rövid időn belül 70 ezer aláírás született. A polgármester úgy nyilatkozott, hogy neki is van két lánya, és nem akarja, hogy ilyen és ehhez hasonló irreális elvárások kínozzák őket nap mint nap, ahogy a városban közlekednek.
De a testszégyenítés Hollywoodot és lényegében az összes celebritást is érinti szerte a világon. Minden nap fotók ezreinél jelennek meg olyan becsmérlő és sokszor névtelen kommentek, amelyek lekövéreznek egyébként elképesztő és irigylésre méltó alkatú nőket. Szerencsére ahogy az alábbi lista is mutatja, egyre többen emelik fel a hangjukat ez ellen.

Demi Lovato

Egy novemberi címlapfotó kapcsán az amerikai énekesnő, színésznő azt nyilatkozta: „Ha valamelyik névtelen kommentelő kövérnek nevez, még abban a pillanatban kiröhögöm. Szerintem mindent úgy csináltam, ahogy a legjobban telt tőlem, emiatt nem érdekel, van-e kockahasam vagy nincs. Lehet, hogy nem hangzik túl jól, de nem is akarok kockahasat…”

Selena Gomez

A tinisztár az Instagramján kapott tavaly egy különösen sértő megjegyzést, amelyben kövérnek titulálták. Selena egyszerűen elintézte ennyivel: „Szeretem, hogy van mit szeretni rajtam.” Ennyi.

Tyra Banks

Abból is látszik, hogy a rosszindulat örök, ahogy Tyra Banks szupermodellnek estek még 2007-ben egy strandoláson készült paparazzó képsorozat miatt. Bár a képek valóban nem a modell legsikeresebb fotói voltak, kövérnek nevezni mégiscsak túlzás volt. Tyra egy talkshow-ban annyira kifakadt és kiosztotta a rosszindulatú támadókat, hogy a végén csak ennyit üzent nekik: „megcsókolhatjátok a kövér seggem!” A mondat azóta szállóigévé vált.

Kim Kardashian

Egy rosszindulatú Twitter-bejegyzést követően, melyet az első terhessége után kapott ezt üzente a beszólogatóknak: „Mindenki, aki szült már gyereket tudja, mennyire megváltozik a teste. De nekem örömet okozott ez a változás, és most örömet okoz a kihívás, hogy jobb formában legyek, szégyelljétek magatokat! Nem vagyok tökéletes, de sosem leszek részese a piszkafa normáitoknak, bocsi!”

Amy Schumer

Az élesnyelvű komika egy pucér fénykép mellé tette ki az alábbi üzenetet, lezárva ezzel a súlyával kapcsolatos állandó tréfákat: „Hatos méretet hordok, és nem is akarok ezen változtatni. Ez van. Megszoksz, vagy megszöksz. Szevasztok!”

@amyschumer által közzétett fénykép,

Jennifer Lawrence

A fiatal színésznő a vele készült interjúkban mindig őszintének tűnik. Egy korábbi Harpers Bazaar interjúban azt nyilatkozta: „Ha még egyszer valaki azt mondja, diétáznom kellene, az esküszöm elmehet a francba!”