Konyha

Olcsóbbak lettek alapvető élelmiszerek

Január elsejével több alapvető, feldolgozatlan élelmiszernek csökkent az áfája, így ezekhez már olcsóbban juthatunk hozzá a boltokban is.

Fontos, hogy az alapvető élelmiszerekhez az emberek olcsóbban jussanak hozzá, és több magyar terméket tudjanak vásárolni; ezt pedig a kormány adópolitikája és az agrárpolitika kiemelten kezeli – mondta a földművelésügyi miniszter szerdán az M1 aktuális csatorna reggeli hírfolyamában.

Fotó: Unsplash/ Joseph Gonzalez

Fotó: Unsplash/Joseph Gonzalez

Fazekas Sándor kiemelte: ezt támasztja alá, hogy már évek óta január 1-jén újabb és újabb termékek kerülnek alacsonyabb általános forgalmi adókulcs (áfa) alá. Most a friss tej áfája 18-ról 5-re, a baromfihúsé és a tojásé 27-ről 5 százalékra mérséklődött, míg az éttermi vendéglátás áfája is 27-ről 18 százalékra csökkent – tette hozzá. A kereskedelmi láncoknál ez azonnal érzékelhető az árakban, de a többi területen is megfigyelhető az árak mérséklődése. Várható még áfacsökkentés más alapvető élelmiszereknél is, mint például a kenyér, péksütemény, zöldségfélék, hal.

Az idei áfacsökkentés 35–40 ezer forint megtakarítást jelent egy családnak. A szakemberek arra is számítanak, hogy növekszik a fogyasztás, és a gazdaság is fehéredik az áfacsökkentés hatására. A minisztérium vizsgálja néhány feldolgozott termék általános forgalmi adója csökkentésének lehetőségét is. A kormány és a tárca célja az, hogy az áfacsökkentés hatása hosszú távon érvényesüljön, és így az árak álljanak be egy méltányos, a vásárlók által megfizethető szintre – emelte ki Fazekas Sándor.