Otthon

Megvannak az első hivatalos jégpályák a Balatonon

Bár már egy bő hete be vannak fagyva tavaink, a hatóságok eddig nem ajánlották a jégre lépést az erős szél okozta jégzajlás és a bizonytalan előrejelzés miatt.

A Velencei-tavon, Agárdon már a hétvégére kijelöltek hivatalos jégpályát – az agárdi popstrandon –, a Balatonon azonban az önkormányzatok egészen tegnapig nem tették meg ezt. Nem csoda: a tapasztalatok alapján az állóvizek jege 10 cm vastagságtól tekinthető biztonságosnak, és a múlt hét végén a Balatonon csak 8 cm körüli vastagságot mértek.

Agárd, 2017. január 7. Korcsolyázók a befagyott Velencei-tó jegén 2017. január 7-én. Az Agárdi Popstrandon, kijelölt pályán biztonságos, 11 centiméter vastag jégen lehet korcsolyázni. MTI Fotó: Bodnár Boglárka

Azonban most Keszthelyen, a Városi strandon és Siófokon az Ezüst-parti szabadstrandon is kijelöltek hivatalos jégpályát, így már garantált biztonsággal hódolhatunk szenvedélyünknek. A jég vastagsága már a parttól távolabb is 17-18 cm vastagságú, a part közelében pedig még ennél is vastagabb. Azért óvatosságra továbbra is szükségünk lesz, ugyanis a jégre esett vékony hóréteg elfedi annak egyenetlenségeit. Márpedig a szél miatt néhol feltöredezett, majd visszafagyott jég tartogathat meglepetéseket számunkra.

Az előrejelzések szerint olvadástól nem kell tartanunk, mert bár csütörtökön érkezik egy melegfront, azért az átlaghőmérséklet így is alulról fogja súrolni a nulla fokot. Ráadásul péntektől ismét hidegfrontra számíthatunk, amit erős szél is kísérni fog. Ezért ha a szabadban tervezünk sportolni, öltözzünk fel alaposan: vegyünk síruhát, azaz bélelt sínadrágot és szélálló, vastag síkabátot is. A sapka, síkesztyű és sál szintén elengedhetetlen, a szél ellen pedig praktikus egy síszemüveget is felvennünk.

Reméljük, hamarosan újabb jégpályák kijelöléséről adhatunk hírt!