Konyha

A szezon legfinomabb reggelijei édesen, sósan, gyümölcsösen

Bajnokok reggelije sorozatunk következő részében különleges, gazdag ízvilágú, tápláló és laktató, igazi télies reggeliket mutatunk be.

Aki nem próbálja ki ezt a három receptet, az magára vessen, mert olyan ízkombinációkról marad le, amelyek nélkül nem lenne teljes ez a téli szezon. Gofri sós töltelékkel, francia pirítós fűszeres sütőtökkel és sült zabkása illatozó gyümölcsökkel – nem érdekes, mennyi időbe telik őket elkészíteni, ezek megkóstolása rajta kell hogy legyen a téli bakancslistán.

Fotó: iStock.com/vm2002

Fotó: iStock.com/vm2002

Sütőtökös francia pirítós

Vaj, tojás, kenyér vagy kalács, vaníliás cukor, méz… A francia pirítós már önmagában is egy pluszedzést jelent a héten (olyan, mint a fahéjas csiga: nem érdemes küzdeni ellene), ennek ellenére szerintem titkon igen sokan hódolnak ennek az élvezetnek. Most képzeljük el, hogy az első harapáskor mindezt megkoronázzuk egy fűszeres, fahéjas-gyömbéres, sütőtökös ízzel – elképesztő. Sok jó van a télben, de kétségtelenül az egyik legjobb dolog benne a sütőtök és a benne rejlő lehetőségek.

180 ml tej
125 ml sütőtökpüré
4 tojás
2 ek. barna cukor
1 vaníliás cukor
1 tk. őrölt fahéj
0,5 kk. szerecsendió és őrölt gyömbér
8-10 szelet kalács vagy fehér kenyér
vaj a sütéshez (min. 10 dkg)

A pirítóst készíthetjük serpenyőben vagy sütőben is, utóbbi esetben melegítsük elő a gépet 200 Celsius-fokra (ez hosszabb, de kevesebb vaj kell hozzá). Az elkészítése nem bonyolult: amikor sütőtököt sütünk/főzünk, tegyünk félre belőle egy kis pohárnyit ehhez az ételhez. A vaj kivételével az összes hozzávalót alaposan összekeverjük egy tálban, majd belemártjuk a kenyér- vagy kalácsszeleteket, és egy kicsit lenyomjuk őket, hogy felvegyék a folyadékot. Ezután vagy vajjal vastagon megkent sütőpapírra tesszük őket, és betoljuk a grill alá, vagy serpenyőben vajon mindkét oldalukat szép pirosra sütjük. Tálaljuk melegen, porcukorral megszórva, vagy mézzel, esetleg juharsziruppal meglocsolva.

Fotó: iStock.com/badmanproduction

Fotó: iStock.com/badmanproduction

Sajtos-sonkás gofri

Ehhez persze csak a friss házi gofri az igazi, hiszen a túl édes, puha gumiszerű bolti verzióból ezt a melegszendvicshez hasonló fogást lehetetlen elkészíteni.

15 dkg finomliszt
180 ml tej vagy növényi tej
3 ek. olaj
1 tojás
0,5 cs. sütőpor
0,5 mokkáskanál só

A hozzávalókból csomómentes tésztát készítünk, majd a gofrisütőben a szokott módon megsütjük. Az alaptésztába lehet tenni reszelt sajtot, ízlés szerinti fűszereket (oregánó, bazsalikom, fokhagyma, őrölt paprika, pizza-fűszerkeverék, görög fűszerkeverék), de akár aprított olajbogyót vagy aszalt paradicsomot, sőt esetleg egy kávéskanál pestót is! Miután kisült, sonkával, sajttal, friss zöldségekkel vagy bármi mással szendvicset készítünk belőle.

Fotó: iStock.com/Azurita

Fotó: iStock.com/Azurita

Sült zabkása illatozó gyümölcsökkel

Ebben a finomságban éppen az a jó, hogy elég este előkészíteni, másnap ébredéskor csak felhevítjük a sütőt, és berakjuk pirulni – mire végzünk a fürdőszobában és az öltözködéssel, addigra kész ez az illatos csoda.

A mértékegységeket egy kb másfél decis csészével mérjük ki.
2 ek. vaj
1-2 alma kockázva
1 banán
4 ek. barna cukor
0,5 csésze fagyasztott piros gyümölcs
2 csésze zabpehely
1,5 csésze forralt víz
1 tk. só
kevés szerecsendió
0,5 csésze pirított, durvára tört dió,
0,25 csésze tej
0,25 csésze méz
1 vaníliás cukor (vagy vaníliakivonat)

A vaj felén megpirítjuk kicsit a zabpelyhet. Kiöntjük a serpenyőből a zabot, beledobjuk a diót, és addig pirítjuk, amíg meg nem érezzük az illatát (ha véletlenül valahol megég, akkor arról dörzsöljük le a héját egy konyhai papírtörlővel). Ezt is szórjuk ki. Most tegyük a serpenyőbe a vaj második felét, dobjuk rá a felkockázott almát és a fűszereket, és kicsit forgassuk össze, amíg az alma levet ereszt (ez alig egy perc!). A sütőtálat vajazzuk ki. Szórjuk bele a zabpelyhet, öntsük rá a forralt vizet, és várjuk meg, amíg felszívja. Keverjük bele az almát is. Szórjuk meg a zabpehely tetejét a dióval és a gyümölcsökkel, oszlassuk el rajta egyenletesen a vékonyra szeletelt banánt, majd locsoljuk meg a méz és tej keverékével. Előmelegített sütőben 190 Celsius-fokon 35-40 perc alatt sütjük meg. Akkor jó, ha a teteje szép piros, és az egész kicsit összeugrott a sütőedényben. Magában, friss gyümölcsökkel vagy joghurttal is finom.