Egészség

Nem muszáj belebetegednünk a jégkorszaki hidegbe!

Az extrém hideg megérkezett, és úgy tűnik, marad. A hétvégén már megtapasztalhattuk, milyen, ha –10, helyenként –20 fok alá süllyed az éjszakai hőmérséklet, és bár nappal a nap süt, langyos kis sugarai nem tudják ellensúlyozni a kemény mínuszokat. Sokan megfázunk, megbetegszünk ebben az időszakban – pedig nem kell ennek így lennie! Óvatossággal és pár okos trükkel elkerülhetjük a bajt.

Megfázásnak a felső légúti megbetegedéseket szoktuk hívni, amik elsősorban torokfájással, orrfolyással, köhögéssel járnak, emellett enyhe láz, fejfájás, kellemetlen közérzet, legyengültség, végtagfájdalom is lehet a tünete. Bár általában pár nap, legfeljebb egy hét alatt meggyógyul a beteg, de szövődményei között szerepelhet fülgyulladás, arcüreggyulladás is, ami már komolyabb kezelést igényel.

Fotó: Pexels/ CC0 License

Fotó: Pexels/ CC0 License

A megfázás vírusos betegség, cseppfertőzés útján terjed, a különböző okok, például stressz, fáradtság, áthűlés miatt legyengült immunrendszert könnyebben megtámadják a kórokozók, ezért gyakori megbetegedés ez télen. De mit tehetünk ellene?

Kerüljük a testi kontaktust!

A téli betegségek időszakában szokjunk le arról, hogy mindenkivel kezet fogunk, puszit adunk egymásnak! Legkönnyebben így terjednek a vírusos megbetegedések, és ezek elkerülése mindenkinek védelmet ad. Lehet, hogy a másik még nem beteg, de ott lappanghat benne a betegség – és ugyanez a helyzet velünk is. Kerüljük el a testi kontaktust, ne igyunk egymás poharából sem. Ha tömegközlekedünk, fogjuk a kapaszkodót kesztyűben, vagy mossunk kezet leszállás után mielőbb. Bár elsőre furán néz ki, hasznos, ha tömegben orvosi maszkot viselünk. Vannak országok, ahol ezt a betegek automatikusan felveszik, hogy ne szórják tele maguk körül a levegőt kórokozókkal – nálunk ez nem divat, de ha a biztonságra megyünk, vegyük fel mi, hogy ne kapjunk el semmit!

Immunrendszer-turbózás

Sajnos télen közel sem eszünk annyi zöldséget és gyümölcsöt, amennyit kellene. Még nagyobb baj, hogy ha eszünk, akkor sem biztos, hogy elegendő vitamin van bennük. Segítsünk immunrendszerünknek, és erősítsük meg, amennyire csak lehet: egészítsük ki a nyers zöldség-gyümölcs bevitelt C-vitamin-kapszulával, tápláljuk probiotikumokkal bélflóránkat! Számtalan természetes módszert is találhatunk, ami segít ebben.

Mozogjunk eleget!

Ne higgyük, hogy csak azért, mert extrém hideg van, nem mehetünk ki mozogni! Sőt, a rendszeres sportolás erősíti immunrendszerünket, és a friss levegő, a természetes fény ugyanilyen jó hatással van rá! (Ráadásul ki tudja, hány ember megy betegen az edzőterembe…) Ne tiltsuk le se magunkat, se gyermekünket a szabadban való játék öröméről, viszont figyeljünk rá, hogy rendesen felöltözzünk! Réteges, meleg ruházat, kesztyű, sapka, sál szükséges ebben a hidegben, és ezeket akkor se vegyük le, ha kimelegedtünk a sportban! Viszont ügyeljünk rá, hogy a mozgás végével menjünk azonnal meleg helyre – ha izzadtan még kint mászkálunk, nagyon ki tudunk hűlni, és ez már nem tesz jót szervezetünk védekezőképességének.