Konyha

Négyféle diétás tócsni: mert ami finom, nem kell hogy hizlaljon

A tócsni egy rendkívül egyszerű, s pont ezért változatosan elkészíthető étel. Attól függ, a Kárpát-medence melyik részén vagyunk épp, az alábbi elnevezéseivel találkozhatunk: bere, cicege, görhöny, krumplimálé, lapcsánka vagy rösztike.

Fogyasztható köretként szaftos húsok mellé, de önmagában is megállja a helyét, sajttal, tejföllel. S amiért igazán szeretjük, az az, hogy készíthetjük diétás változatban is.

Alaprecept

Az alaprecept szerint meghámozunk és lereszelünk másfél kiló krumplit, fűszerezzük, sózzuk, borsozzuk, s belenyomunk két nagyobb fej fokhagymát, majd egy tojást, és annyi lisztet, amennyit a massza fölvesz, ez nagyjából 10 dkg. Ezután bő olajban lepényeket sütünk belőle.

#tócsni

A post shared by Lilian Volcsik-Vagvolgyi (@cyberpunkglamour) on

Eggyel diétásabb

Aki ódzkodik a bő olaj látványától és szagától, az sütőben is elkészítheti a lepényeket: helyezzük sütőpapírra, vékonyan kenjük meg olívaolajjal, s nagyjából 15 perc alatt készre sülnek a forró sütőben, egy fordítással.

Cukkinis tócsni

Aki pedig a burgonyára kénytelen nemet mondani, az készítheti cukkiniből, az eljárás ugyanaz, csak arra figyeljünk, hogy a cukkini több levet enged, mint a krumpli, így sózzuk le először, pár percet hagyjuk állni, majd csavarjuk ki belőle a felesleges levet.

Répás tócsni

Ebben az esetben a répát egy kevés állagjavító krumplival főzzük meg, s aprítóban turmixoljuk a megfőtt zöldségeket krémesre, majd fűszerezzük sóval, borssal, és tegyünk bele a liszt mellett zsemlemorzsát is, ettől lesz ugyanis igazán ropogós a tócsnink.

Sütőtökös

Legfinomabb mind közül mégis a sütőtökös változat, mely azonban szintén egy kevés krumpli után kiált: reszeljük le nyersen a zöldségeket, adjunk hozzá friss zsályaleveleket is, majd nagyon kevés lisztet és tojást, s süssük meg a kívánt módon. Tejföllel tökéletes!