Te + Én

Egy kérdés a mély beszélgetésekért

Unjuk a bájcsevejt? Nem szeretünk felszínes témákról hosszasan csacsogni? Szerencsére van egy olyan kérdés, amit ha felteszünk, biztos, hogy egy sokkal izgalmasabb diskurzus fog kibontakozni!

Mi az első kérdésünk a bemutatkozás után egy ismeretlen emberhez? Hol él? Mi a foglalkozása? Erre általában unalmas konzerv-válaszokat kapunk: értékesítő egy multinál, tanár egy középiskolában, középvezető egy ingatlancégnél. Innen nem könnyű továbbmenni, pláne mélyebbre menni! Akkor mit kérdezzünk a másiktól, ha tényleg kíváncsiak vagyunk rá?

Fotó: Unsplash/ Greg Raines

Fotó: Unsplash/ Greg Raines

Azt, hogy:

mit szeretsz szenvedélyesen csinálni?

Figyeljük meg: a másiknak tűz gyullad a szemében, egészen felvillanyozódik, hogy tényleg valami olyanról beszélhet, ami érdekli őt. Lehet, hogy ez valóban a munkája lesz, elmondja, mennyire szeret belgyógyászként a betegségek után nyomozni. Lehet, hogy a hobbijáról kezd mesélni, hogy imád sálakat kötni, új sütiket kipróbálni, vagy valami nagy álma jut eszébe: beutazni a földet, iskolát építeni Szomáliában, felnevelni hat gyereket! Az biztos, hogy ezzel a kérdéssel biztosan túllépünk a bájcsevegésen. Nemcsak mert valóban közelebb kerülünk a másikhoz, hanem mert igazi, érdekes témát ad a kezünkbe. Ezek után mi is mesélhetünk saját kedvenc tevékenységünkről, számunkra fontos értékekről, legszebb emlékeinkről.

Próbáljuk ki a következő adandó alkalommal, céges rendezvényen, baráti összejövetelen, randevún! Ismerkedjünk meg egy idegennel ezzel a módszerrel, és ki tudja, lehet, hogy még barátság is szövődik köztünk! De az biztos, hogy egy értékes beszélgetéssel gazdagabbak leszünk.