Egészség

Fejfájós az újév első napja? Itt van a megváltó recept!

Ami este még jó ötletnek tűnik, azt másnapra csúnyán megbánhatjuk. Sokféle módszer létezik a másnaposság túlélésére és mi összeszedtük őket egy csokorba, ha valaki csúnya rosszulléttel küzdene ma.

Fáj a fejünk és szárad a szánk, de nem ok nélkül. Az alkohol kiszáradáshoz vezet, ezért sajog a fejünk és ezért érezzük, hogy a világ összes vize se enyhíthetné a szomjunkat. Emellett az alkohol a májunk egy bizonyos enzimjének a hatására acetaldehiddé alakul, ami mérgező és ez szintén felelős a kellemetlen tünetekért. Ha ezt még fokozzuk azzal, hogy kialvatlanok vagyunk és hangos zenét hallgattunk, akkor még rosszabb a macskajaj. Emellett nem feledkezhetünk meg a gyomrunkról sem, melyet kikészíthetünk a túl sok alkohollal, pláne ha még kevertük is a különböző italokat. A kellemetlenségek csak órákkal az alkoholfogyasztás után jelentkeznek, amikor elkezd csökkenni a véralkoholszintünk. Ilyenkor vágyunk egy megváltó módszerre, ami segíthet túljutni a kínokon.

Fotó: iStock.com/g-stockstudio

Fotó: iStock.com/g-stockstudio

Enni márpedig kell!

Az első és legfontosabb, hogy együnk! Ez egyfajta megelőző lépésként szolgálhat. Ha valaki éhgyomorra iszik, akkor előre keresztbe tesz saját magának. Ha mégis úgy ébredtünk, hogy szétrobban a fejünk, akkor van néhány módszer, melyekkel enyhíthetjük a tüneteket, de jó tudni, hogy olyan csodaszer nem létezik, mely felgyorsítaná a józanodás folyamatát.

  • Igyunk sok vizet! – De szigorúan szénsavmenteset. Ez csillapíthatja a fejfájást, a szédülést és a hányingert.
  • Egy könnyű reggeli – Sokat segíthet egy tápláló reggeli, de ha azt érezzük, hogy a gyomrunk nem bírna el egy bundás kenyeret, akkor válasszunk valami könnyebbet. Ha az sem megy, akkor igyunk egy bögre teát.
  • Frissen facsart narancslé – Ez esetben jobb, ha előre gondolkozunk és még a buli előtt beszerzünk néhány szép narancsot. Ez nagyban megkönnyítheti a másnapunkat.
  • Borsmentaolaj – Egy-két cseppnyivel masszírozzuk be a homlokunkat és a halántékunkat. Javítja a fejbőr vérellátását és izomlazító hatással is rendelkezik.
  • Kókuszvíz – Kipróbálhatjuk, hátha segít, hiszen olyan vegyületek vannak benne, melyek szabályozzák az ideg- és izomműködésünket.
  • ZabpehelyTökéletes reggeli energiabomba. Tartalmaz B-vitamint, kalciumot, magnéziumot és vasat. Semlegesíti a savakat, szépen lassan helyrehozza a vércukorszintet és így az energiaszintünket is.
Fotó: iStock.com/MaximFesenko

Fotó: iStock.com/MaximFesenko

Csodarecept nincs, de ez kicsit mégis az

Azt fontos tisztázni, hogy mindenkinek más segíthet. A legtöbb ember a finom húslevesre esküszik, mások a tejre vagy épp a kávéra. Van azonban egy-két olyan étel és ital, melyeknek nyugodtan adhatunk egy esélyt. Ilyen a zöld smoothie, melyhez szükségünk van banánra, kivire és spenótra. Lehet, hogy ébredés után nem ezt a zöld italt kívánjuk, mégis sokat segíthet a regenerálódásban. Adjunk hozzá egy kevés joghurtot és máris kész az isteni és gyógyító reggeli ital. Ha valami hagyományosabbra vágyunk, akkor válasszuk a tojásrántottát. A tojásban rengeteg vitamin van, melyek epehajtó és epeürítő hatásúak, vagyis segít megszabadulni minden méreganyagtól. Sőt, ha tisztában vagyunk azzal, hogy milyen tápanyagok segíthetnek, akkor azokat kombinálhatjuk is. Egy pohár joghurtba keverhetünk zabpelyhet, készíthetünk spenótos rántottát, a lényeg, hogy megtaláljuk azt a segítséget, amely számunkra valóban beválik.