Konyha

Borzas, sajtos burgonyagombócok

A karácsonyi nagy evések és végtelennek tűnő fogások után jólesik egy kicsit pihenni. De nemcsak a fotelban vagy a kanapén elnyúlva és a távirányítót kapcsolgatva, hanem a gyomrunkat is kímélve. A maradékok mellé íme egy egyszerű és gyors recept, akár szilveszter éjjelére is!

Ha még mindig nincs kedvünk főzni, vagy legalábbis valami egyszerűbbet dobnánk össze ahelyett, hogy ismét összehoznánk egy többfogásos ebédet vagy vacsorát, akkor ezt a receptet nekünk találták ki. A hozzávalók minden bizonnyal a rendelkezésünkre állnak, vagyis boltba sem kell menni értük. Az elkészítése is egyszerű. Mi kell még a mai napra?

Képünk illusztráció. Fotó: Pixabay/ CCO Public Domain

Képünk illusztráció. Fotó: Pixabay/CCO Public Domain

Hozzávalók:

  • 1 kg burgonya
  • 75 g vaj
  • 10 dkg reszelt sajt (a pürébe)
  • 2 tojás
  • 3 evőkanál liszt
  • só, bors
  • 15 dkg reszelt sajt (amibe beleforgatjuk majd a burgonyalabdákat)

A szószhoz:

  • 2 dl paradicsomlé
  • 1 hagyma
  • 1 teáskanál fokhagymapor
  • petrezselyem

Elkészítése:

Mielőtt hozzálátunk, mossuk meg alaposan az összes krumplit, majd főzzük meg azokat a héjukban. Amikor langyosra hűltek, előbb hámozzuk meg, majd törjük össze mindet. Adjuk hozzá a vajat, a 10 dekagramm reszelt sajtot, a tojásokat és a lisztet. Alaposan kavarjuk össze az egészet. Az elkészült püréből formáljunk gombócokat, és alaposan hempergessük bele mindet a reszelt sajtba.

Közben csináljuk meg a szószt is! Keverjük a paradicsomlébe az aprított hagymát és a fűszereket, majd öntsük az egészet egy hőálló tálba. Helyezzük bele a burgonyagombócokat, majd süssük 200 fokon körülbelül 30 percig.

Tálalásnál akár egy kis tejfölt is önthetünk a tetejére!