Hozzávalók 2 főre:
- 200 g tészta
- 200 g koktélrák, garnéla, vagy amit találunk a hűtőpultban
- fél fej vöröshagyma
- egy gerezd fokhagyma
- bazsalikom
- bors, só
- ha van egy kevés fehérbor a hűtőben, akkor egy deciliter abból
- olívaolaj
Feltesszük főni a tésztát. A hagymákat apróra vágjuk és az olajon elkezdjük pirítani. A rákot kivesszük a csomagolásából és átöblítjük folyóvíz alatt. Ha a hagymák már üvegesek, hozzáadjuk a rákot. Sóval, borssal és bazsalikommal fűszerezzük és hagyjuk megpirulni. Ha van, most hozzáönthetjük a fehérbort, ha a szószt krémesebbre szeretnénk, egy kis tejszín mehet bele. A tésztára közben figyelünk, nehogy túlfőzzük. Vegyünk ki egy szál spagettit, és vágjuk félbe. Ha a belseje még fehér, akkor további egyetlen percig főzzük, majd vegyük le a tűzről és öntsük le róla a vizet – így lesz pontosan al dente. Ha elegendő vízzel tettük fel főzni, akkor olaj nélkül sem ragadnak össze a szálak. Most már hozzáadhatjuk a tésztához a szószt, keverjük össze alaposan.
Tálalhatjuk is! Egy kevés petrezselyemmel megszórhatjuk, díszíthetjük. Parmezánt ne tegyünk rá, az olaszok szerint „kétszer úgysem tudjuk megölni” a rákokat. Ha kis koktélrákokat vettünk, akkor valószínűleg azok már meg vannak pucolva, így nincs más dolgunk, csak falni a tésztát. Ha nagyobb, pucolatlan rákok csücsülnek tányérunkban, akkor készítsünk ki egy plusz tányért a páncéloknak, és plusz szalvétát a ragacsos kis ujjaknak.