Siker

Rémálom karácsony helyett - apró ötletekkel is leköthetjük a gyerekek tomboló energiáit

Akinek a téli szünetet otthon töltő (1-2 -sok) gyereke van, az pontosan tudja, mennyire kell a szülői irányítás ahhoz, hogy ne váljon romhalmazzá a lakás, meg a gondosan megtervezett karácsonyi ütemterv a családban. A kényszerből, a szülők kimerültsége miatt a tv elé beültetett gyerekek látványa azonban szomorú, még akkor is, ha a felnőttnek sincs már egyetlen épkézláb ötlete se, mit is csináljon a gyerek a téli szünetben.

Az idei tanévben a téli szünet 12 nap, ezt többnyire az óvodák is követik, és ebben az időszakban csak ügyeletet biztosítanak a gyermekeknek. Gyerekszemmel a lehetőségek végtelen mezeje (az első két napig), felnőttszemmel a kisgyerekes szülőknek kisebb-nagyobb kérdőjelekkel tarkított időszak ez. Az ajándékok biztosan lefoglalják a gyerekeket az átlagosnál hosszabb időre, némi mozgás, változatosság és program mégis szükséges nekik. Ünnepi programajánlóból rengeteg van az egész országban, ezek felsorolása lehetetlen lenne – mindenki ismeri a környékbeli lehetőségeket. Az alábbi összeállításban inkább azokat az otthoni programlehetőségeket szedtük össze, amikkel egy-egy délelőtt vagy délután leköthetőek a gyerekek (elsősorban az ovis és kisiskolás korosztály, hiszen a nagyobbak már elvannak egyedül).

Fotó: iStock.com/shironosov

Fotó: iStock.com/shironosov

Amit időszerű barkácsolni

Ilyenkor van egy csomó új doboz, amikből ha kikerültek az ajándékok, akkor többnyire a szemétbe kerülnek. Pedig többségükből remek tároló készülhet ezekben a napokban, amikbe akár az új szerzeményeket, akár régi apróságokat lehetne tárolni, amik a gyerekszobában és a lakásban felhalmozódtak. Kortól és nemtől függetlenül mindenkinek szüksége van tárolókra, ezért készüljünk néhány ív nem karácsonyi csomagolópapírral is, amiket a dobozdíszítéshez felhasználhatunk.

Teadélután lányoknak, kalandjáték fiúknak

Talán ezzel nem mondunk nagy újdonságot, de nem csak a mi gyerekeink nincsenek oviban, iskolában, vagyis talán az osztálytársak is társaságra vágynak. A nagy karácsonyi családlátogatós roham után érdemes körbekérdezni a kis barátokat és szüleiket, hátha valaki szívesen áthozná a gyerekét egy-két órára játszani – sőt, ha valamelyik szülőnek dolgoznia kell, talán még segítünk is neki. Kisiskoláskorig remekül működik, ha valamilyen éppen kedvelt tematika köré szervezzük a játékot, amihez szinte semmilyen pluszfelszerelés nem kell, de löketet ad a gyerekeknek a történet beindításához.

Ügyeleti rendszer szülők között

Sok szülőnek kell dolgoznia a két ünnep között. Segítsük egymást azzal, hogy a kis barátok ketten-hárman összegyűlnek valakinél napközben, amíg a szüleik dolgoznak. Társaságban egyébként is jobb móka kipróbálni az új társasjátékokat és egyéb szerzeményeket. Az ügyeletet felvállaló szülő mentális egészsége érdekében ne vállaljon egyszerre túl sok gyereket, mert hosszú lehet egy munkanap… A random gyermekmegőrző működhet vetésforgóban is, és ha nem tervezünk olyan szilveszteri programot, amibe ez bezavar, akkor talán át is jöhet egy-egy barát az év utolsó estéjére: nagyjából öt-hat éves kortól az ottalvós pizsamabulik ma már elég gyakoriak.

Fotó: iStock.com/MartenBG

Fotó: iStock.com/MartenBG

Készülődés a szilveszterre

A karácsonyi lakásdekorálás mellett az ünnepek után napirenden lesz majd a szilveszterhez kapcsolódó díszek elkészítése és kifüggesztése is, ezért ha a heti nagybevásárlás még előttünk áll, akkor pakoljunk be a biztonság kedvéért néhány nem karácsonyi dekorhoz való alapanyagot is. Nagy úr az unalom, a két ünnep között nagy eséllyel jól jönnek majd a következők:

  • színes krepp-papír,
  • tűzőgép és ragasztók,
  • szerpentinek,
  • színes papírok, kartonlap,
  • színes szalagok, kötözők.

Könyv és könyv és könyv

Remélhetőleg néhány mesekönyv is került a fa alá. Ha titkon óhajtott könyvről van szó, a gyerek magától hasal a szőnyegre a könyvvel a kezében, de ha mi szeretnénk valami új dolgot megmutatni neki egy könyv segítségével, hát hasaljunk mellé (melléjük) mi is. Merüljünk el együtt egy csodavilágban. Olvassunk fel neki (nekik) hangosan vagy olvassanak fel nekünk a gyerekek. Nem baj, ha még döcög az olvasás, az se ha olyan kifejezésekkel bajlódnak, amit addig nem ismertek. Legyünk mi azok, akik felnyitják a szemüket, nyitogatják elméjüket. Közben érjen össze a kezünk, a lábunk, engedjük, hogy olvasás közben az ölünkbe bújjanak, vagy szorosan mellénk kucorodjanak. Az se baj, ha a másik szülő is közelebb húzódik. A karácsony (és ha olyan szerencsések vagyunk, hogy megengedhetjük magunknak, az ünnepek közötti időszak is) az együttlétről szól, arról, hogy JÓ a család minden tagjának lelki és fizikai értelemben is összesimulni. Egy könyv, egy mese, de urambocsá’ még egy közösen megnézett mesefilm is elősegíti ezt. Kuckózzunk éjjel-nappal a gyerekekkel, mert arra, hogy mit kapott ajándékba ötévesen, nem fog emlékezni, de az összebújás, a családhoz tartozás élménye – egy életre megmarad.