Egészség

A legtermészetesebb étkezési divat, amit eddig kitaláltak

A clean eating nemes egyszerűséggel azt jelenti tömören, hogy ne együnk félkész vagy előre feldolgozott élelmiszereket. Ez elsőre sokkoló lehet, de végül rájövünk, hogy nem lehetetlen.

Legtöbben ha végignézzük, hogy egy átlagos hétköznap alatt mennyi feldolgozott élelmiszert és előre gyártott élelmiszeripari terméket (nem véletlenül nem írtunk ételt) eszünk, kissé meglepődünk. De hát tényleg természetessé vált a reggeli felvágott és péksütemény, a menzamenü ebédre és a hideg szendvics vagy félkészből főzött vacsora. A napi rohanásban ez a legegyszerűbb és sokszor a legolcsóbbnak vélt módja az étkezés lebonyolításának saját magunk és családunk számára. Azonban ha azt nézzük, milyen összegeket fizetünk ki tíz deka felvágottért, aminek az összetétele erősen megkérdőjelezhető, vagy egy zacskó mirelit hasábburgonyáért, továbbá ezekkel a drága termékekkel még gyanús adalékanyagokat is megeszünk amiktől hosszú távon elhízunk és megbetegszünk – na, akkor mégsem tűnik annyira jó ötletnek a megvételük. Ezek az indokok azonban a legtöbbször éveken keresztül süket fülekre találnak, és a végső elhatározást mégis az adja meg valakinek az életmódváltás és például egy ilyen új étrend bevezetése mellett, hogy egyszerűen fogyni szeretne. A rólunk készült kövér fényképnél semmi sem hatásosabb. Szóval aki hosszú távon szeretne egészségesebben étkezni, annak, illetve aki fogyni akar, annak is jó alternatíva lehet a clean eating, vagyis a tiszta étrend életmódja.

Fotó: iStock.com/tbralnina

Fotó: iStock.com/tbralnina

A clean eating legfontosabb alapelvei:

  • Legyen természetes az alapanyag – még jobb, ha bio.
  • Ne tartalmazzon adalékanyagokat.
  • Ne legyen se félig, se teljesen feldolgozott.
  • Tartalmazzon sok fehérjét és kevés zsírt.
  • Együnk sok zöldséget és gyümölcsöt.
  • Együnk rendszeresen, naponta ötször.
  • Fogyasszunk sok folyadékot.
  • Ne terheljük a szervezetünket táplálékkiegészítőkkel.
  • Mozogjunk rendszeresen.
  • Kerüljük a dohányzást és az alkoholt.

Mindezeket az alapokat átolvasva megfordul a fejünkben, hogy jó, de hogy tegyem ez a hétköznapokban? Hát például így:

  • Kenyeret azért lehet enni, a tápláló és egészséges rohanós ételekről azért nem kell lemondani.
  • Nem a kedvenc ételeinket kell száműzni, csak az alapanyagokat kell megválogatni.
  • Az otthonról vitt ebédekről már mi is írtunk többször, egy-két hét alatt napi rutinná válik.
  • Előtérbe kell helyeznünk a zöldség- és gyümölcsféléket, amiket ilyenkor télen hajlamosak vagyunk hanyagolni.
  • Próbáljuk a húst egyéb, magas fehérjetartalmú alternatívákra cserélni, ez ráadásul olcsóbb is.
  • A most divatos superfoodok nyilván a legdrágábbak is, de tápanyagukban sokszor helyettesíthetők „unalmasabb” alternatívákkal is.
Fotó: iStock.com/a_namenko

Fotó: iStock.com/a_namenko

Hogyan iktassuk ki a félkész ételeket?

Valóban elkerülhetetlen lesz a gyakori főzés a clean eating, vagyis tiszta étkezési módszer bevezetésével, de némi tervezéssel és szervezéssel azért megoldható. Először is kell néhány recept és egy heti menüterv, hogy mit eszünk majd a héten. Legyen benne sok zöldségköret (friss és párolt vegyesen), gabonaköret, legyen legalább heti egyszer friss vagy fagyasztott halból készült fogás (a konzervhal ugye nem jó), alacsony zsírtartalmú húsétel (grillezett, főtt, sült hús hozzáadott zsiradék nélkül), hidegen sajtolt növényi olajok, sok friss gyümölcs a főétkezések közé, sőt akár reggelire is. Vezessük be a zabkását az étkezésünkbe, akár mindennapos vagy minden második reggelire – előző éjszaka összeállítva a leggyorsabb reggeli. Vásárláskor gondoljunk arra is, hogy a gyorsan romló alapanyagokat készítsük és fogyasszuk el hamarabb, a tovább elálló zöldségeket pedig később. A clean eating alapelvével a fagyasztás egyáltalán nem ütközik, ezért nyugodtan fogyaszthatunk mirelit zöldségeket és előre lefagyasztott, otthon készült éleket is.