Siker

Napról napra egyre jobban: a Kaizen-módszer

Közeledik az újév, lassan eljön az óév összegzésének időszaka, és elkezdjük összeszedni, miket szeretnénk megfogadni, milyen célokat szeretnénk elérni a következő évben.

Mivel 365 napban gondolkodunk, hangzatos célokat tűzünk ki: megtaláljuk Az Igazit, ledobunk 20 kilót, végre egészségesen fogunk táplálkozni, és elérjük az áhított munkahelyi pozíciót. A lendület január elején még csak-csak tart, februárra megcsappan, és még az év negyedénél sem járunk, amikor arra sem emlékszünk, mit fogadtunk meg. Jobb is, nem szeretünk magunknak csalódást okozni, nem szívesen nosztalgiázunk kudarcainkon.

Fotó: Pexels/ CC0 License

Fotó: Pexels/CC0 License

De miért bukunk el mindig ilyen hamar? Miért nem sikerül elérni az áhított tökéletességet? Éppen ezért: mert irreális álmokat tűzünk ki magunk elé, és azt hisszük, elég pár szigorú határidőt megszabnunk magunknak ahhoz, hogy elérjük őket. Nem csoda, ha a kezdeti lelkesedés csökkenésével az egész programot kukába dobjuk.

A Kaizen-módszer

Az amerikai üzletmenedzsment dolgozta ki ezt a módszert, aminek lényege nem az elérhetetlen álmok kergetése, hanem csupán annyi, hogy ma egy kicsit jobbak legyünk, mint tegnap voltunk. Nem kell a júliusi bikinitestre fókuszálnunk, csak arra, hogy ma 1%-kal jobbak legyünk, mint tegnap. Egyetlen nap egyetlen százaléka persze nem nagy haladás, de egy év 365 nap, azaz 365% viszont már valami!

Nem kell holnaptól úgy táplálkoznunk, mint Gisele Bündchen, elég, ha holnap a vacsoránk egy kicsit egészségesebb, mint ma volt. Aztán jöhet az ebédünk, reggelink, napi két adag nyers zöldségből három vagy négy. Így tudjuk a heti egyszeri sétát felépíteni heti négy edzésig, tudunk minden nap egy picit kevesebbet lógni a telefonunkon, vagy többet figyelni. Párunkra. Bármilyen új szokást bevezethetünk a Kaizen-módszer segítségével – ezt vegyük figyelembe 2017-es fogadalmaink megtervezésénél is!