Te + Én

A férfi – címkék nélkül

A tökéletes férfi sármos. Okos. Határozott. A tökéletes férfi lezseren elegáns fehér ingben kortyol új-zélandi fehérbort. A tökéletes férfi tudja, mit akar: a nőt, lehetőleg minket. A tökéletes férfi nyáron a szabad ég alatt alszik, maga rak tüzet, és gitárszerenádot ad szerelmének. A tökéletes férfi a maga útját járja, de azért minket is magával visz. Utazik. Valamit művészkedik. Macsó, apa, startupper, álmodozó, cross fites, szörfös, és a legjobb: szabadúszó. (Címkék, címkék mindenhol!)

A férfiak válsága

Míg manapság rengeteget foglalkozunk a nők világban betöltött szerepével, a női szépségideál farigcsálásával, a női egyenjogúság kiharcolásával, addig valahogy a férfiak egyedisége elveszik a változások kuszaságában. Kategóriák lesznek a női lapok „hogyan hódítsuk meg” hasábjain, azonosítjuk őket a különböző ikonikus filmes karakterekkel, de van, hogy egyszerűen csak szerepeik alapján határozzuk meg őket: apa, kolléga, férj, szerető. A férfilélek rejtelmeivel, a férfiak vágyainak, céljainak, motivációinak felkutatásával sokkal kevesebbet foglalkozunk. Nem mondhatjuk, hogy nekik nincs rá igényük, mert sosem kérdeztük őket erről. Sosem kérdeztük őket, mit gondolnak ők a férfiasságról, mitől érzik magukat magabiztosnak, erősnek – míg mi elvárjuk a bókot, a virágot, a törődést, addig mi mikor dicsértük meg utoljára, milyen jól néz ki? Milyen ügyesen javította meg a fűtőtestet? Mennyire figyelmes, hogy kiteregetett? Milyen biztonságban érezzük magunkat, amikor ő vezet?

Fotó: iStock.com/Patrick B.

Fotó: iStock.com/Patrick B.

Ehelyett folyamatos elvárásokkal, követelésekkel fordulunk feléjük, úgy érezzük, mi tudjuk, hogyan lehetnének jobb férjek, apák, kollégák, hogyan kereshetnének több pénzt, és mivel kúrálják ki náthájukat – aztán csodálkozunk, hogy elutasítással, vállrángatással találkozunk. Nehéz helyzetben vannak: ha mindenben alánk vetik magunkat, papucsok lesznek, ha ellenállnak, akkor zsarnokok. A szexi rosszfiúk csak a lányregényekben léteznek, vagy az első két hét rózsaszín, szerelmes ködében. Ahogy az szerteoszlik, lehull a lepel: a rosszfiú is bizonytalan? Ő is lehet allergiás? Jóbarátokra alszik el este? A titokzatosság és a sárm elveszik a hétköznapok monotóniájában.

De nem csak a rosszfiú felé vannak elvárásaink. A jó főnök fegyelmet tart, kifogástalan előadó, és mindig megfontolt, racionális döntést hoz. A kockás hasú személyi edző csak a testével törődik, számára a szépirodalom Arnold Schwarzenegger életrajzánál kezdődik és végződik. Az életművész hátizsákkal járja be a világot, egy bandában gitározik, nincs rendes állása, és biztosan füvezik. A sort a végtelenségig folytathatnánk…

Fotó: Unsplash/Darren Coleshill

Fotó: Unsplash/Darren Coleshill

Tiszta lappal

Azt hisszük, a címkék biztonságot nyújtanak, megóvnak minket az ismeretlentől, megspóroljuk velük a felfedezés erőfeszítéseit. Pedig valójában csak még több riadalmat okoznak: ha valaki nem illik bele a sablonba, nem tudunk mit kezdeni az illetővel. Összezavarodunk. Kétségbeesetten igyekszünk visszatuszkolni őt a neki kirendelt fiókba, visszatereljük a beszélgetést a kondigépekre, rockbandákra – de igyekszünk, nehogy mélyebbre merüljünk, és megtudjuk, kivel van dolgunk valójában!

Pedig olyan egyszerű lenne. Az őszinte, játszmamentes emberi kapcsolatok két alapja az elfogadás és a kíváncsiság. Forduljunk valódi érdeklődéssel a másik felé, legyünk kíváncsiak arra, hogy ő kicsoda. És ha elmondja, ne ítélkezzünk, ne kritizáljunk, ne háborodjunk fel. Egyszerűen csak fogadjuk el, úgy, ahogy van, egyszerre csodálatos és gyarló halandó emberként.

A témával Nemzetközi férfinap címmel és sztárvendégekkel foglalkozik a Ridikül mai adása, 17:10-től. Vendégeink lesznek Győrfi Pál, Ambrus Ádám, Csengeri Attila, és meglepetésvendég is érkezik a stúdióba.

A tegnapi adást itt nézhetjük vissza!