Egészség

Miért szeretjük annyira a nyírfacukrot?

Egyre többen száműzzük a konyhánkból a finomított fehér cukrot, ahogy folyamatosan derülnek ki súlyos egészségkárosító hatásai.

Ma már rengeteg cukorpótló közül választhatunk, méz, eritrit, fruktóz, sztívia és rengeteg szintetikus anyag, mi most viszont a xilitről, avagy a nyírfacukorról szeretnénk elárulni egy-két eddig talán kevésbé ismert titkot. Ugyanúgy kristályos anyagról van szó, mely a természetben is előfordul, például a kukoricacsutkában is megtalálható (régebben még kizárólag nyírfából állították elő, innen a neve). Azért is annyira csodálatos, mert nincs mellékíze, s szinte bármely konyhai műveletnél használhatjuk, egyedül talán az élesztő felfuttatásánál nem hatékony.

Fotó: Unsplash/Kevin Schmitz

Fotó: Unsplash/Kevin Schmitz

Kinézetre, állagra, sőt ízre is gyakorlatilag megegyezik a cukorral, vele ellentétben azonban kifejezetten lassú felszívódású, egyenletesen alacsonyan tudja tartani a vércukorszintet, diabéteszeseknek és diétázóknak kifejezetten ajánlott, 40 százalékkal alacsonyabb a kalóriatartalma. Ugyanakkor a xilit véd a fogszuvasodás ellen is, mivel nem képesek lebontani a szánkban élő baktériumok, s nem indul el a savképződés sem, ami a fogaink romlásáért felelős. A stressznek és a nem megfelelő étkezési szokásoknak súlyos egészségügyi következményi lehetnek, de korunk egyik népbetegségét, a Candida baktérium túlzott elszaporodását is képes megfékezni, pont amiatt, hogy nem tudnak mit kezdeni vele a baktériumok. Viszonylag megfizethető, túlzott fogyasztásától azonban mindenkit óvnánk, mivel nagy mennyiségben hashajtó hatása van.