Siker

Hétvégi filmes sikerek: a Liliom ösvény és az Ernelláék Farkaséknál is nyert

Fliegauf Bence Liliom ösvény című alkotása nyerte a minszki nemzetközi filmfesztivál fődíját péntek este – közölte a Magyar Nemzeti Filmalap szombaton az MTI-vel.

A 23. Minszki Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, az Arany Listapad díjat először nyerte el magyar film. A minszki szemle idén 45 országból érkezett 159 filmet vonultatott fel, köztük 11 játékfilmet a versenyprogramban. A Fehéroroszország legjelentősebb kulturális eseményei között jegyzett filmünnep díszvendége volt többek közt Fanny Ardant francia filmcsillag. A világszerte számos rangos fesztiváldíjjal méltatott Rengeteg, Dealer, Tejút, Womb és Csak a szél című filmek író-rendezője, Fliegauf Bence legutóbbi alkotásának főszerepeiben Stefanovics Angéla és a nyolcéves Sótonyi Bálint látható, aki személyesen vett részt a minszki filmfesztiválon. A filmalap támogatásával készült Liliom ösvény világpremierje a Berlinale Fórum programjában volt februárban, majd áprilisban az olaszországi Lecce filmfesztiválján elnyerte a fődíjat.

Fotó: Pexels/Pietro Jeng

Fotó: Pexels/Pietro Jeng

De nem ez volt a hétvége egyedüli filmes sikere: Hajdu Szabolcs Ernelláék Farkaséknál című filmje a cottbusi filmfesztiválról elhozta a legjobb rendezőnek járó díjat. Hajdu Szabolcs filmjének alapjául az ugyanezen a néven, szintén általa rendezett színházi előadás szolgált. Története szerint Farkas és felesége, Eszter, valamint kisfiuk kénytelenek befogadni otthonukba Eszter nővérének, Ernellának Skóciából egyévnyi sikertelen letelepedési kísérlet után visszatérő családját. A hívatlan vendégekkel való kényszerű együttlét rávilágít a szereplők közt lappangó feszültségekre és ellentétekre.