Egészség

Mit tegyünk, és mit ne edzés után?

Megvolt a napi sport! Hősnek érezzük magunkat, hogy egy bő óráig emelgettük a súlyokat, vagy futottunk egy nagyot, esetleg végignyomtuk a jógaórát. Valóban, a rendszeres mozgás óriási lépés az egészséges életmód felé, ezért tényleg büszkék lehetünk magunkra, ha életünk részévé tettük. Azonban ne higgyük, hogy a bő óra után nincs is több teendőnk, mert aznapra mindent megtettünk testünkért! Nézzük, mik a leggyakoribb hibák, amiket edzés után elkövetünk, és mit tegyünk helyettük!

Nem hidratálunk

Igen, nemcsak nyáron van szükségünk a napi két és fél liter folyadékra, de télen is, még ha nem is érezzük annyira. Pláne sportolás után, amikor fokozottan izzadtunk! Tökéletesen ki tudjuk küszöbölni ezt a hibát, ha edzés előtt megiszunk egy nagy pohár vizet, edzés közben is elfogyasztunk ennyi folyadékot, és edzés után is. Ez összesen körülbelül egyliternyi víz – majdnem a napi szükséglet felét letudtuk.

Fotó: Pexels/ CC0 License

Fotó: Pexels/ CC0 License

Nem nyújtunk

Az edzés három részből áll: bemelegítés, munka, nyújtás. Ezek közül egyetlen rész hagyható el: a munka. A nyújtásra szükségünk van ahhoz, hogy izmaink ruganyosak legyenek, ízületeinknek is jót teszünk vele, és ne feledjük, hogy magunknak is: a másnapi izomláz jelentősen csökkenthető az alapos nyújtással. Fontos azonban, hogy nyújtást mindig meleg izmokon végezzünk: közvetlenül edzés után még a teremben, vagy a szabadban futás után hazaérve, a szobában. A hideg izmok nyújtás hatására könnyen megsérülnek!

Rosszul táplálkozunk

Oké, szuper, hogy ennyit edzünk, de tökéletesen hatástalanítjuk az edzésmunkát, ha utána benyomunk valami zsíros-cukros ételt. Inkább szavazzunk valami értékes fehérjére: fehérjeturmix, túrókrém, sovány hús zöldségekkel, de még egy pohár joghurt müzlivel is megfelelő lehet.

Lecsaljuk az alvást

Az edzésidő ne az alvásidőből legyen lecsípve! Sport után szüksége van szervezetünknek a regenerálódásra, ez pedig alvás közben történik meg leghatékonyabban. Figyeljünk rá, hogy különösen a mozgással töltött napok után aludjunk nyugodtan legalább hét órát!