Konyha

Cinnamon rolls, avagy az ellenállhatatlan fahéjas tekercsek

Van ezekben a pihe-puha, illatos tekercsekben valami ellenállhatatlan, ami miatt megéri megvárni, amíg a tészta a duplájára kel. Most pedig a klasszikus recept mellett egy tejmentes változatot is mutatunk az arra érzékenyeknek.

A klasszikus recept vajjal, tejjel, kelt tésztából készül, a lehető legcsábítóbb változatban. Kétszer kell keleszteni, hogy igazán foszlós és puha legyen, a vajat ennél a receptnél nem érdemes margarinnal helyettesíteni.

Hozzávalók:
1,25 ml langyos víz
1,25 ml langyos tej
fél csomag instant élesztő
8 dkg barna cukor
5 dkg vaj
1 tojás
45 dkg liszt
1 tk só
A töltelékhez:
5 dkg olvasztott vaj
10 dkg cukor
őrölt fahéj

Egy tálkában megfuttatjuk az élesztőt a tejben egy evőkanál cukorral. Egy nagy kelesztőtálban összekeverjük a vizet, az olvasztott vajat, a sót és a tojást, majd hozzáadjuk a lisztet és az élesztőt és az egészet jól összedolgozzuk. Langyos helyen duplájára kelesztjük. Közben előmelegítjük a sütőt 175 Celsius-fokra. A megkelt tésztát téglalap alakúra nyújtjuk, kb. ujjnyinál valamivel vékonyabbra. Összekeverjük a cukrot néhány teáskanál őrölt fahéjjal, ízlés szerint. Megkenjük a téglalapot olvasztott vajjal, majd megszórjuk a fahéjas cukorral. Aki szeretné, most megszórhatja a tésztát mazsolával, esetleg dióval vagy pekándióval. A tésztát feltekerjük, szeleteljük és a csigákat vagy sütőpapírra fektetjük, vagy kivajazott sütőtálba tesszük. Aki előzőleg megszórja a tepsi alját némi cukorral, annak finom karamellizált cukorréteg lesz a csigái alján. Pihentessük 45 percig szobahőmérsékleten, egy konyharuhával letakarva, majd süssük pirosra 30 perc alatt.

Fotó: iStock.com/A_Lein

Fotó: iStock.com/A_Lein

Tejmentes villámváltozat

Ugyanolyan puha, könnyű kelttészta azzal a különbséggel, hogy semmilyen tejterméket nem tartalmaz – gluténmentes vagy teljes kiőrlésű változattal még nem volt tesztelve, de a hagyományos finomliszttel mennyei.
Hozzávalók:
400 g finomliszt
120 g margarin vagy kókuszzsír
240 ml növényi tej
2,5 tk instant élesztő
65 g nádcukor
csipet só
néhány tk őrölt fahéj

Egy kelesztőtálban megfuttatjuk az élesztőt a langyos tejjel, egy evőkanál cukorral és három evőkanál margarinnal. Amikor felfutott hozzászórjuk a lisztet, miközben folyamatosan kavarjuk. Amikor a tészta összeállt átgyúrjuk, hogy csomómentes legyen és letakarva a duplájára kelesztjük. Kb. egy óra múlva vékonyra és nagyjából téglalap formájúra nyújtjuk, megszórjuk fahéjjal és a maradék cukorral. Feltekerjük és felvágjuk. Kivajazott tálban oldalra fektetve elhelyezzük, majd megkenjük a maradék margarinnal és 175 Celsius-fokon, előmelegített sütőben 25–30 perc alatt pirosra sütjük.

Fotó: iStock.com/bhofack2

Fotó: iStock.com/bhofack2

A hófehér cukormáz a tetején…

A klasszikus amerikai cinnamon rolls elképzelhetetlen a nélkül a hófehér cukormáz nélkül, amibe olykor szinte belefojtják szegény tekercseket. Elég belőle csak néhány hajszálvékony vonal a süti tetejére, azzal viszont tényleg finomabb. A cukormázhoz 50 gramm porcukorhoz adunk kb 1-1,5 evőkanál vizet és csomómentesre keverjük, majd a tekercsekre csepegtetjük. Van, ahol a cukormázba is tesznek fahéjat. A tekercs tetejét még megszórhatjuk durvára tört dióval, mogyoróval vagy pekándióval, akár natúr vagy serpenyőben pirított változatban.