Egészség

Ezekkel NE etessük a kutyáinkat!

Ami nekünk, embereknek finom és egészséges, nem biztos, hogy a kutyáinkra is ugyanilyen jó hatással van. Higgyük el, hogy nem akkor bánunk jól négylábú barátainkkal, ha csokival etetjük őket „csak egy kicsit, úgy szereti” alapon, hanem akkor, ha a szervezetének megfelelő ételekkel etetjük, vagy éppen nem etetjük. Bár mi sokszor lelki jóllétünk miatt eszünk, kutyánkat nem kell rászoktatnunk erre, sokkal hatásosabban felvidíthatjuk őket egy kis játékkal vagy sétálással.

A következő ételek nemcsak feleslegesek, de kifejezetten károsak ebünk számára – ezekből semmiképp se adjunk nekik!

Fotó: Pexels/ Adrianna Calvo

Fotó: Pexels/Adrianna Calvo

Almamag, almacsutka

Ártalmatlannak tűnik, de az almamag ciántartalma sokkot, légzési nehézséget, sőt, akár halált is okozhat kutyánk számára. Egyébként ugyanez a helyzet a sárgabarackmaggal, cseresznyével is.

Kókusz, kókuszolaj

Bár mostanában trendi kókuszolajjal sütni, ha a kutyánknak szánjuk a csemegét, inkább hanyagoljuk ezt a szupertáplálékot, számára csak gyomorrontást és hasmenést okoz.

Szőlő és mazsola

Nehogy azt higgyük, hogy a napi négyszeri gyümölcsfogyasztás a kutyánkra is vonatkozik – a szőlőtől például veseelégtelenség alakulhat ki náluk.

Hagyma, fokhagyma

Anémiát, azaz vérszegénységet okoz a hagyma és a fokhagyma, de még a fokhagymapor is, ezért kutyánk ételét ne ízesítsük ezekkel!

Nyers hús és csontok

Oké, ez kakukktojás, mert a nyersetetés egy egészséges mozgalom, azonban megvan a veszélye annak, hogy a rossz minőségű húsból bélféreglárvák kerülnek kedvencünk szervezetébe. A megoldás: minőségi hús és rendszeres féregtelenítés!

 Csokoládé

Hiperaktivitást, hasmenést, kóros szomjúságot és szívritmuszavart okozhat a csokoládé a kutyáknak. Meglepő módon minél sötétebb a csoki, annál rosszabb, mert elsősorban nem a cukor, hanem a kakaóban található metilxantin a felelős ezért, ami egyébként a kávéban is megtalálható.

Élesztő

És mindenféle élesztős tészta puffadást és túlzott gáztermelődést okozhat a kutyánkban. Ne adjunk neki sütikét. Felesleges.

Alkohol

Ezt inkább nem is magyaráznánk.

Kutyánk etetésénél törekedjünk a minél természetesebb táplálékokra: nyers, natúr húsok mellett nyers zöldséget is adhatunk neki, hogy meglegyen a napi rostadag is. A kutyaeledelek közül is válogassuk meg, mivel tápláljuk kedvencünket, hiszen élettartamát jelentősen meghosszabbíthatjuk azzal, ha egészségesen tartjuk.