Stílus

Divatosak legyünk vagy önazonosak?

A divat hatása alól egy nő sosem vonhatja ki magát, legyen akár 4 éves, akár 94, öltözködni, stílusosan öltözködni imádunk!

Divat alatt persze nemcsak konkrétan a ruhadarabokat értjük, hanem még ezernyi más dolgot is: kiegészítőket, táskát, cipőt, hajat, és igen, most már mobiltelefont, tabletet  és a laptopunkat is, egyszóval mindent, ami képes valamiképp árnyalni rólunk a sugárzott képet, kifejezni az egyéniségünket.

Neked a divat mondja meg, hogy ki vagy?

Nagy igazság, hogy a divat akarva, akaratlanul is, de mindig jelen van az életünkben, ám folyton változik a megjelenése, ezért napról napra lehetetlenség követni. De kell egyáltalán? Talán nem. Sokkal fontosabb, hogy először is találjuk meg a sajt egyéniségünket a körülöttünk lévő nagy zűrzavarban, szerezzünk be jó, s főleg időtálló alapdarabokat, s csak időnként dőljünk be egy-egy aktuális hóbortnak, amivel a meglévő ruháinkat feldobhatjuk, ha már nagyon múlt századinak érezzük magunkat. (Kedvenc trükköm: ha meglátok egy ruhát, ami vagy pofátlanul drága, vagy pofátlanul divatos, akkor hagyom „pihenni” egy napot, s ha nem megy ki a fejemből, akkor tudom, hogy igazi és visszamegyek érte. Persze vállalok ezzel némi kockázatot, de azt gondolom, ennyit megér.)

Fotó: Unsplash/Biuro Tłumaczeń

Fotó: Unsplash/Biuro Tłumaczeń

Mikor?

Kevés annál kiábrándítóbbat tudok elképzelni, mint amikor egy éltes hölgy konkrétan tinédzsernek öltözik be, s olyan vastag smink mögé rejtőzik, ami alól szinte ki sem lát. Náluk általában nemcsak az önkritika, de az ízlés is hiánycikk, tehát még véletlenül sem jó a rajtuk lévő összeállítás, de tényleg ez a legkevesebb! Ilyenkor mindig elgondolkozom, s végigmérem magamat, remélve, hogy én nem ilyen vagyok, s hogy a koromnak megfelelően öltöztem fel reggel, és senki nem csodálkozik rám úgy, mint én erre a hölgyre itt.

Persze az ellenkezője sem szerencsés, amikor egy nőt bizonyos kor után már nem érdekli a kinézete, felvesz bármit, mert a legfontosabb kritérium, amit egy ruhadarabbal szemben támaszt, az mindössze annyi, hogy beleférjen és kényelmes legyen. Ilyenkor nemcsak a stílus iránti érdeklődését adja fel valaki, hanem egy kicsit önmagát is, hiszen ezen a ponton már nem akarja kifejezni az egyéniségét, már nem is érdekli, mint gondolnak róla az emberek, egy kicsit talán el is veszik.

Fotó: Pexels/ Biuro Tłumaczeń

Fotó: Pexels/ Biuro Tłumaczeń

Merjünk neki nemet mondani!

Fontos, hogy ha valamit zsigerileg utálunk (mint én a bokacsizmát), és meg vagyunk győződve róla, hogy nekünk az kifejezetten rosszul áll, akkor ne hagyjuk, hogy a reklámok és a hosszú lábú modellek kibillentsenek bennünket az elhatározásunkból. Egy nő általában ösztönösen tudja, mi az, ami jól áll neki, és melyek azok a darabok, amelyek közelébe se mehet. Mert hiába árasztotta el ezen az őszön olcsó, drága és méregdrága, amúgy teljesen egyforma bokacsizmával az összes cipőüzletet a kínai piac, csak azért sem veszek belőlük, hordom inkább a tavalyelőtti, amúgy tökéletes cipőimet.

És a kütyük?

Egy bizonyos kor fölött a telefonoknak és a gépeknek egyetlen kitételnek kell már csak megfelelnie: tegyék a dolgukat fennakadások nélkül, hogy épp mennyire divatosak, részletkérdés, mert mindig lesz az aktuális eszközünknél szebb és jobb a piacon, aminek ellenállhatunk.

 A témával Divatfüggők címmel és sztárvendégekkel foglalkozik a Ridikül mai adása, 17:10-től. Vendégeink lesznek Lola, Nagy Noémi és Szabó Patrícia, és természetesen meglepetés-férfivendég is érkezik a stúdióba!

A tegnapi adást itt visszanézhetjük!