Siker

Világszerte díjazták a magyar filmeseket a hétvégén

Mészáros Márta életműdíjat kapott Kijevben, Till Attila Tiszta szívvel című alkotása díjat nyert a chicagói nemzetközi filmfesztiválon, a luxemburgi CinÉast fesztiválon, valamint a 16. Los Angeles-i Magyar Filmfesztiválon, amelyen elismerést kapott Goda Kriszta Veszettek című rendezése is a hétvégén.

Életműdíjjal tüntették ki Kijevben a 64. Molodist nemzetközi filmfesztiválon Mészáros Márta rendezőt, akinek A temetetlen halott című alkotását az 1956-os forradalomról készült filmekből összeállított, Magyar Rapszódia elnevezésű blokk nyitófilmjeként mutatták be vasárnap este az ukrán fővárosban – közölte a Magyar Nemzeti Filmalap hétfőn az MTI-vel.

Amerikai premierje alkalmával a rangos chicagói nemzetközi filmfesztiválon díjazták Till Attila Tiszta szívvel című rendezését. A kerekes székes bérgyilkos bandáról szóló magyar mozifilm a Chicago Sun Times világhírű filmkritikusáról elnevezett Roger Ebert-díjat nyerte el, mellyel évről évre „egy ígéretes tehetség friss és rendíthetetlen vízióját” jutalmazzák, és amelyet korábban még sosem nyerte el magyar alkotás.

Fotó: Pixabay/ CCO Public Domain

Fotó: Pixabay/CCO Public Domain

Till Attila filmje a közép- és kelet-európai alkotásoknak szentelt luxemburgi CinÉast fesztivál különdíját is elhozta a hétvégén. A hajdani keleti blokk 18 országának legújabb filmjeit felvonultató szemle szakmai zsűrije indoklásában kiemelte a Tiszta szívvel alkotóinak bátorságát, hogy nem törődnek az elvárásokkal és szembemennek a sztereotípiákkal.

Chicago és Luxemburg mellett a Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál zsűrije is díjazta a Tiszta szívvelt, amelyet Magyarország nevezett az Oscar-díjra, és amely versenybe száll az Európai Filmakadémia jelöléseiért is. Az október 21. és 27. között zajló, 16. alkalommal megrendezett Los Angeles-i fesztiválon a legjobb film díját nyerte el Till Attila alkotása.

Goda Kriszta és a Veszettek

Los Angelesben Goda Kriszta Veszettek című rendezése az Alex Friedman nevét viselő humanitárius díjat érdemelte ki, míg a legjobb operatőrnek járó elismerést Nagy András kapta Szász Attila Félvilág című filmjének fényképezéséért. A legjobb férfiszínész díját megosztva kapta Thuróczy Szabolcs a Tiszta szívvel és a Szerdai gyerek című filmekért, valamint Fenyő Iván a Veszettek című filmben nyújtott alakításáért. A legjobb színésznő díjával Gryllus Dorkát tüntették ki a Félvilágban nyújtott alakításáért.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából a Los Angeles-i fesztivál műsorra tűzi Bokor Attila 56 csepp vér, Gábor Pál Angi Vera, Gárdos Péter Szamárköhögés, Gothár Péter Megáll az idő, Gödrös Frigyes Glamour, Koltai Róbert Világszám!, Makk Károly Szerelem, Sándor Pál Szerencsés Dániel, Szabó István Szerelmesfilm és Szomjas György A Nap utcai fiúk című alkotásait, amelyek közül több felújított verziója online is elérhető lesz a fesztivál honlapján – írták a tájékoztatóban.