Konyha

Az édesburgonya nem krumpli! Annál sokkal jobb…

Az Ipomoea batatas még véletlenül sem a burgonyafélék nemzetségébe tartozik, bár kétségkívül hasonlít rá. Ám nemcsak megvastagodott, tápanyagban gazdag gyökerei, gumói alkalmasak emberi fogyasztásra, de a növény levelei is!

Szubtrópusi növény lévén a fejlődő országok alapélelmiszere közé tartozik magas C-, B2-, B6- és E-vitamin-tartalma miatt, de ásványi anyagokban is bővelkedik: kálium, réz, mangán. Színe legtöbbször sárgás, de ne csodálkozzunk akkor sem, ha lila példányok jönnek velünk szembe a piacon. Nevével ellentétben nem édes, cukorbetegek is fogyaszthatják, és a lisztjéből még kenyeret is sütnek bizonyos vidékeken, arrafelé főként batátának nevezik.

Fotó: Pixabay.com/CCO Public Domain

Fotó: Pixabay.com/CCO Public Domain

De hogyan viselkedik a konyhában?

Gyakorlatilag ugyanúgy, mint a hagyományos krumplink, sütve, főzve, pürésítve kiváló, a fogyókúrába is beilleszthető köretet kapunk. De ha úgy bánunk vele, mint a rebarbarával vagy a sütőtökkel, akkor sem tévedhetünk nagyot. Sőt, kiváló lepény és sütemény is készülhet belőle.

Az egyik legfinomabb köret belőle pedig így készül: meghámozzuk, felkockázzuk, majd olívaolajba forgatjuk a batátakockákat. Egy nagy tepsibe szórjuk, mellé teszünk egész fokhagymagerezdeket és lilahagyma-csíkokat, sózzuk, borsozzuk, majd rámorzsolunk némi friss kakukkfüvet, ha van, de bármely erős ízű zöldfűszerrel jól működhet. Lefedjük, és bedobjuk a sütőbe, 15 percig pároljuk, majd 5 percre levesszük róla a fóliát, és pirítjuk. Amikor kész, még forrón kiszórjuk egy tálba, és morzsolunk rá némi feta sajtot, mely tökéletesen ellensúlyozza az egyedi édeskés ízt.