Egészség

A legújabb edzésőrület szórakoztat és erősít

A gyerek kikönyörögte a gördeszkát karácsonyra, de már hónapok óta hozzá sem nyúlt? Esetleg mi vagánykodtunk vele ifjabb korunkban, de egy ideje csak a pincében rakosgatjuk jobbra és balra?

Itt az ideje leporolni ezt az egyébként kiváló közlekedési eszközt, és beleépíteni otthoni edzésprogramunkba! Nemcsak szórakoztató lesz tőle a napi sport, de az instabil felület nagyszerűen erősíti a mélyizmokat és fejleszti koordinációs képességünket. Mutatunk pár gyakorlatot, de ne féljünk akár saját mozdulatokat kikísérletezni, a variációk száma végtelen!

A gyakorlatok előtt ismerkedjünk kicsit a deszka mozgásával, nézzük meg, milyen könnyen gurul a talajon, mennyire instabilan dől oldalra. A mozgást végezzük lassan, izmaink segítségével, ne pedig lendületből! Törzsünket minden gyakorlat során tartsuk biztosan, ezt úgy tudjuk elérni, hogy hasunkat megfeszítjük.

Fotó: Szakály Fruzsina

Fotó: Szakály Fruzsina

Fekvőtámasz: A szokásos fekvőtámasz kicsit nehezebb verziója. A deszka közben gurulhat, így törzsünktől extra tartást kíván meg ez a gyakorlat. Figyeljünk, hogy csípőnk ne essen be! Kezdők letehetik a térdüket, haladók teljesen egyenes törzzsel végezzék!

Fotó: Szakály Fruzsina

Fotó: Szakály Fruzsina

Csónakpóz: Kezdő verzióban hajlított lábbal egyensúlyozzunk, ha így már stabilan ülünk a deszkán, akkor nyújtsunk lábunkat, és igyekezzünk törzsünket is minél egyenesebben és biztosabban tartani.

Fotó: Szakály Fruzsina

Fotó: Szakály Fruzsina

Hegytartásba gurulás: Fekvőtámasz pozícióból indulunk, de most lábunk alatt van a deszka. Hasizmunk segítségével fenekünket felfelé toljuk minél magasabbra, és ezzel begurítjuk magunk alá a deszkát.

Fotó: Szakály Fruzsina

Fotó: Szakály Fruzsina

Hídgyakorlat: Hanyatt fekszünk, a deszka egyik lábunk alatt van, a másikat kinyújtva a magasba emeljük. Csípőnket felemeljük, deszkán lévő lábunkat előretoljuk, majd lassan visszahúzzuk. Érezni fogjuk, hogy milyen munkát kíván ez meg a fenék és a comb hátulsó izmaitól!

Fotó: Szakály Fruzsina

Fotó: Szakály Fruzsina

Kitörés: Popsigyakorlatból sosem elég! A klasszikus kitörést fűszerezhetjük meg a gördeszka segítségével. Hátsó lábunk van a deszkán, a gyakorlat közben figyelünk rá, hogy a hátsó lábunkat hajlítjuk be, és engedjük lefelé, első lábunknál a térdünk ne mozduljon előrefele!

Fotó: Szakály Fruzsina

Fotó: Szakály Fruzsina

Fordított plank: Kezeinket tegyük a talajra úgy, hogy ujjaink előrefele néznek. Lábaink legyenek a deszkán, törzsünket igyekezzünk egyenesen tartani. Mivel a deszka csúszkál, ezért ehhez feszítsük meg has- és fenékizmainkat. Kezdők csak tartsák ezt az alapállást, haladók próbálkozhatnak könyökük behajlításával, majd kinyújtásával – kiváló tricepszerősítő gyakorlat!