Konyha

Négy szuperétel az egészséges őszért!

Egyik betegségből esünk a másikba, bőrünk-hajunk fakó, orrunk csöpög, és remegő szívvel gondolunk arra, mikor lesz megint nyár. Ha jól akarjuk érezni magunkat, fel kell turbózni valamivel fáradt szervezetünket, erre pedig tökéletes lesz ez a négy szuperélelmiszer.

Korábban már volt szó a szuperélelmiszerekről, melyek olyan ételek, amelyek rendkívül gazdagok tápanyagokban, vitaminokban, ásványi anyagokban, antioxidánsokban. Volt már szó, az acaibogyóról, a gojibogyóról, a chiamagról, a quinoáról, a spirulináról és természetesen a kakaóról. De lássuk, milyen egyéb csodaételek vannak még a piacon.

Zöld búzafű

Sokat hallottunk már róla, de kevesen ismerik igazán a zöld búzafű előnyös hatásait. Az őszi-téli időszakban sokkal kevesebb zöldséghez, zöld növényhez jutunk hozzá, ezért már színeivel és energiáival is felfrissít és egyenesbe hoz. Mivel nyers, ezért a vitaminok és ásványi anyagok nem sérülnek, nem illannak el belőle. Tele van enzimekkel, nyomelemekkel, antioxidánsokkal, a 13 leglényegesebb vitamin is megtalálható benne, s mivel méregtelenít is, a búzafű ideális lehet léböjt- vagy tisztítókúrákhoz. Ehhez még ki sem nagyon kell mozdulnunk otthonról, mert saját lakásunkon belül is termeszthetjük a növényt. Ehhez gondosan meg kell válogatnunk, milyen magot használunk, de ha jól választottunk, és betartottuk az előírásokat, és szereztünk egy présgépet, garantáltan bio, friss búzafűlevet ihatunk. Ha nem szeretnénk pepecselni, akkor frissen vágott búzafüvet vagy préselt levet is vásárolhatunk a bioboltokban. Mivel szervezetünk nincs hozzászokva, a búzafűlevet kezdetben kortyonként, kanalanként kezdjük el fogyasztani, kis mennyiségben. Ha az íze nagyon furcsa, nyugodtan keverhetjük más biozöldség- vagy gyümölcslevekkel is.

Fotó: iStock.com/Magone

Zöld búzafű – Fotó: iStock.com/Magone

Inka mogyoró

A legegészségesebb édességnek kiáltották ki, azaz két legyet ütünk egy csapásra: egészségünket szolgáljuk, és még finomat is ehetünk. A sacha inchi néven is emlegetett mag az Amazonas esőerdeiből származik, valószínűleg már az ősi perui inkák is szerették. A mag fő értékét az omega-3 zsírsavak jelentik, amelyekből sokkal több van ebben a finomságban, mint mondjuk a lazacban. Ezek a zsírsavak, plusz az E-vitamin szebbé teszik bőrünket, erősebbé körmeinket, felturbózzák immunrendszerünket, védenek a szívbetegségektől, javítják az agy teljesítőképességét, és még a szem működését is. Nagyon fontos, hogy a téli időszakban megfelelő mennyiséghez jussunk hozzá belőle. Az inka mogyorót leggyakrabban pirítva, karamellel bevonva fogyasztják.

Gránátalma

Nem véletlenül emlegetik a gyümölcsöt már az ókortól kezdve: elképesztően látványos, egészséges, és finom – ráadásul a termékenység jelképe. Fogyasztása segíti az immunrendszerünk működését, ellát vitaminokkal, polifenolokkal (ők is a betegségek ellen segítenek harcolni), ráadásul csökkentheti a vér koleszterinszintjét és a vérnyomást is. Ha rendszeresen eszünk gránátalmát, nyugodtabban vághatunk neki a megfázós időszaknak, hiszen védve leszünk a kórokozóktól, és még a sokat emlegetett K-vitaminból sem lesz hiányunk. Ha van türelmünk, együk úgy, ahogy van, de levét kipréselve fogyasztják a leggyakrabban. Ha tehetjük, és tudunk hajtásokat szerezni, otthon is nevelhetünk gránátalmabokrot.

Fotó: iStock.com/marekuliasz

Maca – Fotó: iStock.com/marekuliasz

Maca

A maca tulajdonképpen a Lepidium meyenii növény összemorzsolt gyökere, és szintén az inkákkal hozzák kapcsolatba. Maga a növény egy gumós cserje, ami főként Dél-Amerikában terem, fent a hegyekben. A gyökérzet fogyasztása feltölt energiával, nagyon jó megoldást jelent az őszi-téli depresszió és lustaság megelőzésére, kezelésére. Amiért azonban a legtöbben keresik, az hormonszabályozó tulajdonsága: a férfiaknál és a nőknél is egyensúlyt hoz a felborult hormonháztartásba. Emellett már meg sem említjük (azért de), hogy tele van kalciummal, magnéziummal, jóddal, rézzel, cinkkel, szelénnel, B- és C-vitaminnal, amik mind erősítik a szervezetet. A porított gyökeret kell bevenni, általában napi 3–5 grammnyit ajánlanak belőle – ha tehetjük, keressük a kapszulákba zárt változatot, azt könnyű lenyelni. Mivel valóban hatással van energiaszintünkre és hormonháztartásunkra, ha nem vagyunk tökéletesen egészségesek, előzetesen kérjük ki az orvosunk tanácsát!