Konyha

Kavartsütemény-receptek, ha nincs időnk, ötletünk, kedvünk…

Mindenkinek van a tarsolyában olyan sütirecept, amihez kevés hozzávaló szükséges, és nem kell pihentetni, rétegesen hajtogatni, vagy ügyesen összeborítani és kreatívan dekorálni. Hanem egyszerűen csak egybeöntünk mindent, aztán bele a tepsibe, és mehetünk is olvasni, tévézni, sétálni, vásárolni, bármit…

Ezeknek az úgynevezett kavart süteményeknek több előnyük is van. Például az, hogy kevés hozzávaló szükséges hozzájuk. Általában liszt, tojás, tej, cukor és sütőpor. Az extrák pedig attól függenek, hogy milyen ízesítésű kavart sütit szeretnénk készíteni.

Mert lehet kakaós

Ez sem olyan különleges, viszont gyors és finom. Vegyünk elő egy tojást, ezt 5 deka vajjal kavarjuk habosra, majd adjunk hozzá negyed liter tejet, 4 deka kakaót és 25 deka cukrot. Alaposan keverjük össze ezeket. Majd adjunk hozzá 25 deka lisztet, egy csomag sütőport, és újabb negyed liter tejet. Keverjük simára, és önthetjük is a kivajazott tespibe. 180 fokon körülbelül 30 percig sütjük. Még forrón kockákra vágjuk, a tetejére szórhatunk porcukrot.

Képünk illusztráció. Fotó: Unsplash/ Toa Heftiba

Képünk illusztráció. Fotó: Unsplash/ Toa Heftiba

De lehet diós is

És itt jön elő a kavart sütemények csodálatossága: ugyanúgy készítjük, mint a kakaósat, csak diót keverünk a tésztába. Vagy diót is, mondjuk 10 dekát, darált formában. Vagyis az előzőhöz hasonlóan összekavarunk 8 deka vajat két tojással, hozzáadjuk a 25 deka cukrot, egy deci tejet és a diót, majd a 20 deka lisztet és egy csomag sütőport. Összekavarjuk, tepsibe öntjük, megsütjük, és tálaljuk.

Vagy mákos

Csak az arányok másmilyenek. Bár ha találunk egy jó alapreceptet, akkor elég mindig csak a pluszhozzávalót variálni, anélkül hogy az alapokat megváltoztatnánk. Nos, ebben az esetben három tojást 25 deka cukorral és másfél deci tejjel jól elkeverünk, hozzáadunk 20 deka darált mákot, egy csomag sütőport, 20 deka lisztet, és még másfél deci tejet. És mehet minden ugyanúgy, ahogy az előző két esetben is.