Te + Én

A legnagyobb ajándék, amit egy apa a fiának adhat

Vajon miért olyan különleges az apa-fia kapcsolat? Mi ez az ősi titok kettejük között? Hát, megtudni sosem fogjuk, de gyönyörködjünk benne, amíg tehetjük.

Az apa-fia kapcsolat legalább annyira misztikus, mint az anya-lánya, nem csak a láthatatlan kötelék fűzik össze a lelküket örökre, de van benne még egy csavar is: mintát adnak, pontosan olyanok leszünk később a kapcsolatainkban, hétköznapi viselkedéseinkben, mint az azonos nemű szülőnk. Ezért (is) van akkora felelősség egy férfi vállán, amikor megszületik a várva várt fia, s pontosan ez az a pont, ahol nagyon meg szoktak ijedni.

Fotó: StockSnap.com/Josh Willink

Fotó: StockSnap.com/Josh Willink

Az állatvilágban nem sok példát látunk arra, hogy a hím a párzás után még gondoskodik a világra jött utódról, legtöbbször aktus után megy a maga dolgára, keresi a következő kalandot. És habár jó pár emberi hímben is megvan ez a hátrahagyó ösztön, azért ne legyünk igazságtalanok, a legtöbb egészséges lelkületű férfi alig várja, hogy végre apa lehessen. Persze inkább utóbb, de azért várja. Az emlősök közül nekünk, embereknek van minden bizonnyal a legnagyobb szükségünk az apa személyére, nemcsak születésünkkor, de a későbbiekben is, mivel az embergyereket kell a legtovább gondozni. Gondoljunk bele, egy hároméves állat már rég nem kölyök, a hároméves gyerek viszont még teljes mértékben a szüleire van utalva. És ez valószínűleg nem társadalmi ügy, hiszen az ősembergyerek sem valószínű, hogy tudott volna már vadászni vagy csak simán életben maradni háromévesen.

Apa! Apa!

Tény, hogy apára ugyanúgy szüksége van egy gyereknek, mint anyára, nemcsak a testi, de a lelki szükségletei végett is, hogy ellesse, miképp viselkednek a férfiak a nagyvilágban, hogy kell élni a mindennapokat, hogyan kell viszonyulni másokhoz és megvédeni az övéit, ha arra kerül a sor.

Itt van mindjárt a versenyszellem, ami egy kifejezetten férfias jellemző, bár hál’ istennek sok nőtársunkat is megáldotta vele az ég, ám a kisfiúk ezt egy családban alapvetően az apától fogják megtanulni. Ugyanúgy, ahogy a kudarctűrést: ha mégsem sikerül elsőként felérni a lépcsőn, nem kezdünk el toporzékolni, hanem tűrjük a vereséget is, mely szintén egy fontos tulajdonságból, a magabiztosságból fakad. Lehet, hogy most nem sikerült, de tudom, hogy képes vagyok rá, és legközelebb majd menni fog. És persze az is fontos, hogy az apa hibáiból is tanuljon a fia, s ha valamit elront a felnőtt, vagy indulatból cselekszik, amit a gyerek is lát, akkor üljön le, és beszélje meg vele: Ugyan most ez történt, de ennek nem szabadott volna így lenni, másképp kellett volna reagálnom, kérlek, ha te kerülsz ilyen helyzetbe, okosabb legyél!

Fotó: StockSnap.com/Luis Llerena

Fotó: StockSnap.com/Luis Llerena

Idő

A legfontosabb mind közül a bűvös idő, melynél nagyobb ajándékot nem adhatunk embertársunknak, hát még egy apa a fiának! Az időben benne van minden, csak a pusztán együtt létezés és az odafigyelés rengeteg árnyalata. A puszta jelenlét, és az a biztonság, amit csak egy apától kaphat meg a kisgyerek, hiszen ha ő jelen van, nem történhet semmi baj. S ezáltal tudja majd megtanulni azt is, hogy akkor sem történhet semmi baj, ha apa fizikailag éppen nincs jelen, de mivel begyakorolta és megtanulta a gyermek, hogy minden körülmények közt számíthat rá, biztonságban fogja érezni magát a világban. S ezt adja majd tovább az ő saját utódjának is.

A témával Férfiak, fiúk, apák címmel és sztárvendégekkel foglalkozik a Ridikül mai adása, 17:10-től a Duna TV-n. Vendégünk lesz Heilig Gábor, Molnár Gyula és Heimann Zoltán, valamint meglepetésvendég is érkezik a stúdióba.


A tegnapi adást pedig itt nézheti vissza.