Konyha

Egyre trendibb már a birsalma is, pedig a retró receptek a legfinomabbak

A piacon birsalmasajtot bármikor lehet kapni, savanyított birsalmát viszont nem. Manapság annyira ritka, hogy még karácsonyi gasztroajándéknak is adható.

Kompótot és lekvárt úgy gondoltuk, nem egy nagy ördöngösség készíteni, ezért kihagytuk őket a receptválogatásból. Bevettük viszont a krémlevest és a savanyúságnak eltett birsalmát, mert ezeket a recepteket már kevesebben ismerik.

Fotó: iStock.com/Dmitry Melnikov

Fotó: iStock.com/Dmitry Melnikov

A kis szöszök víz alatt semmivé válnak

Minél sárgább, annál érettebb és illatosabb, a zöldes árnyalatú darabokat egy hétig használjuk dekorációnak az étkezőasztalon, csak utána készítsük el. Igyekezzünk kevésbé göcsörtös darabokat beszerezni. Mondjuk amikor az anyósomék kertjéből jön az ellátmány sok választási lehetőségem nincs, de a „zöldségesflórinál” mindig akkor veszek pár szemet, ha kifejezetten szép példányok kerülnek a kupac tetejére. Először erős vízsugár alatt lemosom és egy vegyszermentes szivaccsal megdörgölöm őket, hogy lejöjjenek a szúrós szöszök. Pucolás után sokkal nehezebb ezektől a szöszöktől megszabadulni, ha véletlenül a főzővízbe kerül, erre érdemes figyelni. Utána egy kifejezetten éles és rövid nyelű késsel nekiesek – bevallom, én igen nagyvonalúan szoktam pucolni őket… Ezt követően darabolom a szükséges méretre, általában minél kisebbre.

Birsalmakrémleves

Elkészítése semmivel sem bonyolultabb, mint az almalevesé, csak picit tovább tart megpucolni. Egy kiló birsalmát meghámozunk és darabokra vágunk. Feltesszük kétszeres mennyiségű vízben főni, fűszerezzük fahéjjal, szerecsendióval, cukorral, pici vaníliával, aki szereti esetleg kardamommal. Amikor puhára főtt, két módon sűríthetjük: tejszínes-keményítős rántással behabarjuk, vagy kiveszünk némi gyümölcsöt, botmixerrel pürésítjük, majd visszatesszük a levesbe. Ez utóbbi variációnál most adunk hozzá kb. egy deci tejszínt. Ha kész, néhány csepp citromlével ízesítjük. Tálaláskor reszelhetünk rá narancs- vagy citromhéjat is, de őrölt mandulával megszórva is finom.

Fotó: iStock.com/ddsign_stock

Fotó: iStock.com/ddsign_stock

Savanyított birsalma

Akinek idén túltermett a birsfája, vagy különösen szép darabokat látott a zöldségesnél és már nem tud mit kezdeni a sok lekvárnak való birssel, készítsen belőle savanyúságot! Különösen sültek mellé finom és télen örülni fog mindenki egy kis változatosságnak a sok uborka-cékla után.

A gyümölcsöket ugyanúgy pucolom és tisztítom, majd sós vízbe teszem, hogy ne barnuljanak meg. A főzőléhez 1 liter vízre számolok maximum 3 dl ecetet, 3 ek. cukrot és 1 tk. sót. Az ecettel nagyon óvatos vagyok, amióta az első receptem olyan ehetetlenül ecetes lett, hogy több kosár savanyúság a kukában végezte (azóta sem tudom, másnak hogy lehet ez bevált receptje). Ízesítésnek szoktak babérlevelet, egész borsot, fahéjat, szegfűszeget és borókabogyót használni, kinek mi tetszik. A főzőlevet felforralom, majd visszahűtöm. A gyümölcsöket sterilizált üvegekbe gyömöszölöm, csurig töltöm őket a főzőlével, lezárom, majd egy óriási fazékba teszem (konyharuhát kell tenni az aljára, hogy ne zörögjenek az üvegek). A fazekat feltöltöm az üvegek feléig vízzel majd forrástól számított húsz percig gyöngyöztetem. Ha kihűlt, csak akkor veszem ki és teszem a polcra. Fontos, hogy nagyon óvatosan kell bánni a fűszerekkel, mert a következő hónapok alatt az ízük folyamatosan erősödik!