Te + Én

Szorong a gyermekünk? Így segíthetünk neki!

Sajnos manapság az aggodalom életünk természetes velejárója. Rengeteget szorongunk mindenféle vélt és valós dolog miatt, és ez önmagában is épp elég nagy baj, de azoknak is jut belőle egy jó nagy adag, akik még nem tudják megvédeni magukat: a gyermekeknek.

A hatékony pihenés művészete

Tanítsuk meg gyermekünket arra, hogy a pihenés nem lustaság és haszontalanság, hanem szükséges velejárója az életnek: ennek során regenerálódunk, és leszünk képesek újult erővel végezni munkánkat. Hagyjuk őt csak fetrengeni az ágyban, akár unatkozhat is néha, ez is pihentet. Ne rójuk meg, ha hétvégén sokáig alszik, szüksége van a szervezetének erre! Szintén jót tesz az agynak az olvasás, de a tévénézés és számítógépezés egyáltalán nem pihenteti azt, sőt, további információkkal terheli le, és a különböző, szintén elvárásalapú különórák sem nyújtanak kikapcsolódási lehetőséget gyermekünknek. Menjünk vele a szabadba, szervezzünk szórakoztató, laza családi programokat!

Fotó: Pexels/ Matthias Zomer

Fotó: Pexels/ Matthias Zomer

Meseolvasás

A mesék, elsősorban népmesék, ősi mítoszok felolvasása, olvasása az egyik legjobb mód a napi történések feldolgozására. Tudattalanul is azonosulunk a bátor szegénylegénnyel, legkisebb királylánnyal, és az ő próbatételeik, megmérettetéseik, majd győzelmük hallatán mi is egy kicsit többet értünk meg a világból, elsajátítjuk azokat az örök érvényű igazságokat, amiket az emberiség évszázadok, -ezredek óta magával hordoz.

Keretek és változások

Gyermekünk számára fontos, hogy következes és egyértelmű határokat szabjunk neki, amiken belül szabadon mozoghat, játszhat. Ez biztonságot ad neki, és segít kiépíteni a bizalmát a környezet, világ felé. Ellenben a nagy változások, mint az iskola első napja, költözés, kistestvér érkezése, stresszelik, ezért figyeljünk rá, hogy ne érje őket váratlanul a nagy esemény! Készítsük fel rá előre, beszélgessünk vele erről, és visszakapcsolva a mesékhez, ha találunk hasonló témában, olvassuk fel neki este, akár többször is!