Egészség

Félévente kellene cserélnünk sportmelltartónkat

Rossz hírünk van a sportmelltartók számára: körülbelül fél év használat után ideje új darab után néznünk!

Egy futócipő esetében egyértelmű, mikor érett meg az idő a cserére: amikor már mállik a varrás és összeszikkadt a habszivacs. Egyéb sportfelszereléseinket legfeljebb esztétikai okokból kell cserélnünk, azonban a sportmelltartónk esetében, akárcsak a cipőnknél, védelmi szempontokat is figyelembe kell vennünk. A sportmelltartó anyaga minden edzés alkalmával folyamatosan rugózik: minél intenzívebb az edzés, és minél súlyosabbak a „lányok”, annál nagyobb erőhatás éri. A helyzeten tovább ront a rendszeres mosás szövetroncsoló hatása, ezért érdemes a heti többszöri vegyszeres tisztítás helyett minden edzés után tiszta vízzel kiöblíteni belőle az izzadságot.

Fotó: Unsplash/ Christopher Campbell

Fotó: Unsplash/ Christopher Campbell

Ezzel együtt az anyag kinyúlik, elveszíti formáját, és ezzel tartó funkcióját is. A rendes sportmelltartó nélküli edzés pedig nemcsak kényelmetlen, de a mellek szövetének megnyúlásával is jár – azaz lógni fognak cicijeink. Különösen intenzív kardioedzések esetén fontos rendszeresen ellenőriznünk a felszerelésünket. Ezt megtehetjük úgy, hogy kézzel nyújtunk az anyagon, majd megnézzük, magától visszaugrik-e eredeti helyzetébe. Ha igen, tart még a rugalmasság, ha nem, vagy csak nagyon lassan reagál, akkor itt az ideje a shoppingnak!

(Egy új edzőcucc mindig új motivációval tölti fel az edzéseket, szóval ez annyira nem is rossz hír, igaz?)

Vásárlás során érdemes aktivitásunknak megfelelő melltartót választani. Általában gyenge, közepes és erős tartást biztosító típusok közül választhatunk – áraik is ilyen sorrendben nőnek. A gyenge tartású ideális jóga, pilates, és egyéb lassú mozgásokat tartalmazó órákra. A közepes edzőtermi, súlyzós edzés esetén, közepes aktivitáshoz jó, az erős tartást biztosító pedig futással és ugrálással járó edzéshez szükséges.