Konyha

Húsleves a világ túlsó feléről: a pho leves

Vietnám, és az én kedvenc levesem is a pho, aminek helyes ejtése nagyjából úgy hangzik, hogy fő.

Egyre több délkelet-ázsiai étteremben kapható hazánkban is, és ezt egyszer minden levesrajongónak ki kell próbálnia! A koncepciója ugyanaz, mint a magyar húslevesnek: marhacsontot és húst elkezdünk főzni vízben, majd beledobáljuk a hazai zöldségeket és fűszereket, főzzük még egy darabig, majd ízesítjük egy kis csípőssel, és tálaljuk. Jó forrón, jó gazdagon, mert így szereti a család!

A vietnámi verzió elkészítése szinte azonos, de olyan (számunkra) egzotikus fűszereket használnak, mint a csillagánizs, a gyömbér vagy a koriander, az utófűszerezés pedig csírákból, lime-ból és csiliből áll. Vigyázat: a pho felettébb addiktív! Ha egyszer megkóstoljuk, félő, hogy utána hetente, vagy akár naponta le kell járnunk a szükséges adag pótlásáért!

Fotó: Pexels/ CC0 License

Fotó: Pexels/CC0 License

Ezért érdemes megtanulni az elkészítését, mert így hétvégén megfőzhetjük az egész heti adagot, amit aztán élvezettel fogyaszthatunk minden nap. Megfőzni könnyű, csak kicsit hosszadalmas (mint bármilyen húslevest), így érdemes rászánni a hétvégi délutánt!

Hozzávalók a főzéshez

  • 1 kg marhacsont
  • 50 dkg marhaszegy
  • 15 dkg marhahátszín
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 10 dkg gyömbér
  • pár szem egész fekete bors
  • egy darab fahéj
  • 5 szem csillagánizs és szegfűszeg
  • 25 dkg rizstészta
  • 5 ek. halszósz

A tálaláshoz:

Friss koriander, újhagyma, mungóbabcsíra vagy bármilyen más csíra, ha tehetjük, menta, 2-3 csilipaprika, csiliszósz és lime.

Tegyük fel főni a marhacsontot és -szegyet egy nagy fazék hideg vízben. Tegyük bele a félbevágott hagymát és a pár centis darabokra vágott gyömbért is. Főzzük őket együtt addig, amíg nem kezd illata lenni. Pirítsuk meg forró serpenyőben a fűszereket, az ánizst, szegfűszeget, borsot és a fahéjat, és szórjuk őket a levesbe, sózzuk is meg alaposan. Főzzük őket együtt minimum egy órát. A magyar húslevesnél megszokott módon a habot mindig szedegessük le róla.

Már ekkor elkezdhetjük a tálalást is előkészíteni: a rizstésztát tegyük hideg vízbe, főzni nem kell, mert beszív annyi folyadékot, amennyire szüksége van – ha kifehéredik, akkor jó. A fűszernövényeket mossuk meg, tépkedjük le a leveleket, az újhagymát vágjuk karikákra. Mennyiséget úgy számoljunk, hogy minden tányérba mehet ebből a friss zöld keverékből egy nagy marék, lime-ból pedig mindenkinek egy gerezd jusson.

A marhahátszínt tegyük be a mélyhűtőbe, hogy könnyebben szelhessünk belőle egészen vékony darabokat, ugyanis ezt is majd a kész, forró levesbe tesszük – ez fogja majd puhára főzni.

Tálalás: Merjünk pár nagy evőkanál forró levet a tányérokba már előre kiporciózott rizstésztára. Szeljük bele a marhahúst, majd szórjuk rá a zöldeket, csírákat. Lime-mal, chilivel ízlés szerint ízesítsük. Kész is a pho!

Elvileg ehetjük elegánsan pálcikával a levesbetétetet, majd kiszürcsölhetjük a levét, ha viszont nem lát senki, nyugodtan emeljük állunkhoz a tányért, és kanalazzuk be az isteni ételt!