A kötelező-e a reggeli témakörben a legjobban tesszük, ha a gyomrunkra hallgatunk. Ha kívánjuk, és jólesik, akkor együnk, ha viszont úgy érezzük, elnehezít minket, vagy kifejezetten hányingerünk van a reggeli gondolatától is, akkor ne kényszerítsük rá magunkat, engedjük el a dilemmát.
Ha viszont azok közé tartozunk, akik imádnak reggelizni, akik a nap első fogásának gondolatával fekszenek le aludni, és órákig böngészik a különböző kása- és smoothie-recepteket, akkor tobzódjunk az élvezetekben, tartsunk vasárnap reggeli brunchot, ha úgy kívánjuk, vagy próbáljuk ki a reggelcsit: együnk reggelit vacsira!
Van még egy jó hírünk: reggel a szénhidrát teljesen rendben van! Délelőtt pörög az anyagcsere, szüksége is van agyunknak az energiára – ez a szervünk ugyanis csak a szénhidrátból tudja azt beszerezni. Azért érdemes fehérjével és jó zsírokkal társítani, így lesz tökéletesen egészséges és laktató a nap első fogása.
Tojás
A ’90-es évek főellensége ma már superfood: a fehérjéje tele van fehérjével, a sárgája pedig értékes mikrotápanyagokkal és zsírokkal. Együk édesen vagy sósan, a tojás jó választás reggelire!
Avokádó
Egyszerű és finom: szeljünk egy harmad avokádót egy pirítósra, szórjuk meg szezámmaggal és facsarjunk rá egy kevés lime-ot. Nincs is másra szükségünk egy rohanó reggelen – na jó, egy bögre zöld tea jöhet mellé.
Zab-/köles-/quinoakása
Kását manapság már bármiből készíthetünk, nem nyúlhatunk nagyon mellé. A legjobb komfortétel, azonnal felmelegít, és rengeteg módon variálhatjuk: tegyünk bele mézet, magokat, friss vagy aszalt gyümölcsöt. Plusz habosságért forgassuk össze egy felvert tojásfehérjével! (Kóstoljuk meg a meggyes-mákos verziót! Most! Reggelcsi idő van!)