Siker

„Az én főnököm jó vagy rossz vezető?”

Manapság egyre elterjedtebbek a különböző vezetőképzések. Ma már nemcsak az a fontos, hogy a hierarchia csúcsán álló egyén szakmailag felkészült legyen, de a beosztottjaival való kapcsolat és a vezetői készségek is rendkívül fontosak. De hogyan válhatunk jó vezetővé? Mi most erre a kérdésre keressük a választ.

A legtöbb embernek volt már „szerencséje” olyan főnökhöz, aki nem tudott megfelelően motiválni, aki nem megfelelően jelölte ki a célokat, és aki inkább elnyomó szerepben tetszelgett. Ugyanakkor arra is egyre több pozitív példát láthatunk, amikor a felettes rendelkezik a megfelelő vezetői kompetenciákkal. Kommunikatív, megfelelő útmutatásokat ad, és a kritikát is építő jelleggel fogalmazza meg, tehát igyekszik megkönnyíteni a cél felé vezető utat.

Fotó: iStock.com/Manczurov

Fotó: iStock.com/Manczurov

Sokoldalú, empatikus és tud dicsérni

„Nem könnyű erre a kérdésre válaszolni, mert manapság már úgy tűnik, hogy a vezetőktől azt várjuk el, hogy polihisztorok legyenek” – magyarázza Benyovszky Tünde, a Bespoke Principles Szervezetfejlesztési Tanácsadó és Szolgáltató Kft. ügyvezető tulajdonosa. „Sokkal inkább abban hiszek, hogy a jó vezetés egyfajta vezető-személy-team-munkakör-iparág összeillésekor tud megvalósulni, hiszen más és más helyzetekben más vezetői stílus lehet adaptív. Általánosságban ami mindenképpen fontos az a magas érzelmi intelligencia és a fejlett szociális készségek. Kiemelném a motiválás fontosságát, hogy a vezető akarja és képes legyen kihozni a maximumot a munkatársaiból.

A jó vezető egyik ismérve tehát az, ha a megfelelő módon tudja motiválni az embereit. A kérdés már csak az, hogyan. „Röviden és tömören: személyre szabottan. Vezetőként fontos látni, hogy a munkatársak személyisége és preferenciái eltérnek. Ami motiváló az egyik kolléga számára, lehet, hogy horror a másiknak. Vannak azonban olyan tényezők, amelyek a legtöbb ember számára motiválóan hatnak: ilyen például a gyakori pozitív visszajelzés, hiszen ezzel megerősítjük a munkatársainkat abban, hogy jó úton járnak és a munkájukat jól végzik. Sok embert motivál még az autonómia, tehát ha szabad kezet kapnak egy munka megvalósítását illetően.”

Főnök vagy vezető? Nem mindegy!

E két fogalom nem mindig szinonimája egymásnak. „A különbség a vezető és a főnök között egyszerű: a főnök az, akit főnöknek neveztek ki, a vezető pedig az, akit az emberek követnek. Ilyen értelemben nem minden főnök vezető és nem minden vezető főnök. Ami a vezetőt vezetővé teszi, ha a munkatársak bizalmát élvezi, jelenlétével képes példát mutatni és ezzel pozitív irányba befolyásolni egy csapat munkamorálját, munkavégzésének módját.”

A főnökök által vétett hibák tipizálhatóak. „Felmérések szerint a beosztottak leggyakrabban azt sérelmezik, hogy nem kapnak visszajelzést, sőt a pozitív visszajelzés különösen hiánycikknek számít, de sajnos még él az a vezetői gyakorlat, hogy a jó teljesítmény természetes. Gyakori hiba még a vezetők részéről a mikromenedzselés, vagyis amikor a munkavállaló minden lépését ellenőrzik, tehát ha nem képesek elengedni a kontrollt semmilyen helyzetben. Ez erős frusztrációt okozhat a munkavállalóban, ami ahhoz vezethet, hogy új munkahelyet fog keresni. Az sem túl szerencsés, ha a vezető nem képes delegálni és minden komolyabb, fontosabb feladatot maga csinál meg.”

Az is megtanulhatja, aki nem vezetőnek született

Vezetőként az egyik legfontosabb feladatunk a konfliktuskezelés. „Konfliktusok minden esetben lesznek, ezért kifejezetten előnyt jelent, ha a vezető tudatos erőforrást fektet egyrészt abba, hogy fejlessze az ellenállási képességét, annak érdekében, hogy ne roppanjon össze, ne égjen ki ideje korán. Fontos, hogy elsajátítson olyan konfliktuskezelési technikákat, amelyek segíteni fogják őt akkor, amikor ténylegesen előáll egy problematikus helyzet. Hiszen itt nem az a kérdés, hogy előáll-e, hanem az, mikor és milyen gyakran.”

Fotó: iStock.com/Rawpixel Ltd

Fotó: iStock.com/Rawpixel Ltd

A személyiségünk nagyban befolyásolja azt, hogy képesek vagyunk-e ellátni ezt a szerepkört. „Mint ahogy más kvalitások terén a vezetésben is van olyan, aki természeténél fogva tehetséges és vezetői pályára termett és olyan is akad, akinek fel kell nőnie a feladathoz. A vezetői fejlődés kapcsán a legfontosabbnak nem is a készségfejlesztést tartom, hanem a személyiségfejlesztést illetve az attitűdformálást.”

Érdemes részt venni különböző tréningeken, de segítségünkre lehet egy coach vagy egy pszichológus is. Az említett módokon felül az egyén önmaga is sokat tehet a fejlődés érdekében. „Nagyon sokat tehet egy vezető azzal, ha olvas és informálódik a vezetés témakörében, vagy akár pszichológiai ismereteket szerez. Az is hatékony lehet, ha keresi más vezetők társaságát, tudást és tapasztalatot cserél velük.”