Konyha

Sült krumpli – egy kicsit másképp

A krumplisütésben az az egyik legnehezebb, hogy elérjük azt az optimális állapotot, amikor kívül ropogós, belül omlós. De az ízével is játszhatunk, hogy különleges körettel kedveskedjünk a családnak.

Olívaolaj, só, és még néhány apró trükk – ezektől lesz igazán különleges az egyszerű sült krumpli. Valamint az időzítéstől, hiszen nem mindegy, hogy mikor vesszük ki az olajból. Mert a kívül ropogós, belül omlós sült krumpli a legtöbbünk kedvence, de a gyakorlott háziassznyok szinte már zsigerből tudják, hogy mikor jött el ez a pillanat. Vagy előfőzzük!

Az előfőzött krumpli azt jelenti, hogy előbb sós vízben megfőzzük a krumplit, majd csak eztán sütjük meg azt – így barna és ropogós lesz a külseje, és még közelebb kerülünk a tökéletes állapothoz. Még a sütés előtt ízesítjük olívaolajjal, sóval, mustárral, fekete borssal és mehet a sütőbe, de nézzük a részleteket!

Fotó: Pixaaby/CCO Public Domain

Képünk illusztráció. Fotó: Pixaaby/CCO Public Domain

Hozzávalók

  • 1 kilogramm krumpli
  • 1 evőkanál + 1,5 teáskanál só
  • 2 evőkanál + 1 teáskanál extraszűz olívaolaj
  • 2 evőkanál mustár
  • fél teáskanál fekete bors

Elkészítése

Melegítsük a sütőt 200 fokra, és tegyünk bele egy lapos tepsit (hogy együtt melegedjen fel a sütővel). A meghámozott, feldarabolt krumplikat tegyük egy edény vízbe, amibe beletettünk már egy evőkanál sót. Kezdjük melegíteni a vizet, és főzzük a krumplit 5 percig, vagy amíg olyan puhák nem lesznek a krumplidarabok, hogy a kést könnyedén bele tudjuk dugni.

A 1,5 teáskanál sót, 2 evőkanál olívaolajat, a mustárt és a fekete borsot keverjük össze egy nagyobb edényben, majd tegyük bele ebbe az elkészült főtt krumplit, és keverjük össze a mustáros mixszel.

Vegyük ki az előre felmelegített tepsit a sütőből, majd öntsünk bele 1 teáskanál olívaolajat. Ügyeljünk arra, hogy mindenhová jusson belőle! És öntsük bele a mustáros krumplikat a tepsibe, egyengessük el egyenletesen az egészet. Majd tegyük vissza az egészet a sütőbe még 25 percre, amíg a tetejük barna nem lesz. Fordítsuk meg a krumplikat, és süssük még 15-20 percig, amíg az egész barnára nem sül, és már kész is vagyunk!