Olívaolaj, só, és még néhány apró trükk – ezektől lesz igazán különleges az egyszerű sült krumpli. Valamint az időzítéstől, hiszen nem mindegy, hogy mikor vesszük ki az olajból. Mert a kívül ropogós, belül omlós sült krumpli a legtöbbünk kedvence, de a gyakorlott háziassznyok szinte már zsigerből tudják, hogy mikor jött el ez a pillanat. Vagy előfőzzük!
Az előfőzött krumpli azt jelenti, hogy előbb sós vízben megfőzzük a krumplit, majd csak eztán sütjük meg azt – így barna és ropogós lesz a külseje, és még közelebb kerülünk a tökéletes állapothoz. Még a sütés előtt ízesítjük olívaolajjal, sóval, mustárral, fekete borssal és mehet a sütőbe, de nézzük a részleteket!
Hozzávalók
- 1 kilogramm krumpli
- 1 evőkanál + 1,5 teáskanál só
- 2 evőkanál + 1 teáskanál extraszűz olívaolaj
- 2 evőkanál mustár
- fél teáskanál fekete bors
Elkészítése
Melegítsük a sütőt 200 fokra, és tegyünk bele egy lapos tepsit (hogy együtt melegedjen fel a sütővel). A meghámozott, feldarabolt krumplikat tegyük egy edény vízbe, amibe beletettünk már egy evőkanál sót. Kezdjük melegíteni a vizet, és főzzük a krumplit 5 percig, vagy amíg olyan puhák nem lesznek a krumplidarabok, hogy a kést könnyedén bele tudjuk dugni.
A 1,5 teáskanál sót, 2 evőkanál olívaolajat, a mustárt és a fekete borsot keverjük össze egy nagyobb edényben, majd tegyük bele ebbe az elkészült főtt krumplit, és keverjük össze a mustáros mixszel.
Vegyük ki az előre felmelegített tepsit a sütőből, majd öntsünk bele 1 teáskanál olívaolajat. Ügyeljünk arra, hogy mindenhová jusson belőle! És öntsük bele a mustáros krumplikat a tepsibe, egyengessük el egyenletesen az egészet. Majd tegyük vissza az egészet a sütőbe még 25 percre, amíg a tetejük barna nem lesz. Fordítsuk meg a krumplikat, és süssük még 15-20 percig, amíg az egész barnára nem sül, és már kész is vagyunk!