Otthon

Készítsünk könyvjelzőt! – fontosabb, mint gondolnánk

Már az fantasztikus siker, ha elérjük, hogy a gyerek könyvet vesz a kezébe. Hogy gyűrögeti, lapozza, szagolja, nyálazza. Megismeri textúráját, színeit. Megtapasztalja, hogy a könyv sérülékeny portéka. Még nagyobb siker, ha ezt pár évesen valóban felismeri: ha értékelni és védeni kezdi a keze ügyébe kerülő könyveket. Például azzal, hogy nem, nem és nem hajtja be a sarkát. Könyvjelzőt használ!

Generációk nőttek fel így, két csoportra oszthatóan. Könyvimádók, akik minden szülői szigor ellenére életük végig szamárfülezik a könyveket és könyvimádók, akik egy ráncot sem okoznának soha a könyvek lapjain. Videoösszeállításunkat az utóbbi csoportnak ajánljuk, de titkon az első csoport tagjainak is szánjuk. Hátha megesik a szívük a szamárfüles könyveken, hátha kedvet kapnak valami jópofa könyvjelző elkészítéséhez.

Legyen lapos!

Persze nem kellenek nagy ötletek ahhoz, hogy védeni tudjuk a lapokat. Elég lehet egy színes óriási, irodai kapocs, egy bojtos végű fonaldarab, egy régi képeslap, vagy újságípapírból hajtogatott, ragasztott téglalap is. VALAMI, ami lapos, éppen ezért jól illeszkedik két lap közé és a mérete is passzol a könyv méretéhez. ha túl kicsi, esetleg észrevétlenül meglapul a könyvben, ha túl nagy, akkor túlnyúlik, gyűrődik, vagy kiesik – elmegy a kezdő használó kedve az egésztől.

Elsősöknél elengedhetetlen

Különösen nagy jelentősége van a könyvjelző használatának a kicsiknél, a most iskolába induló elsősőknél, akik amúgy is küzdenek azzal, hogy IDŐBEN megtalálják a megfelelő oldalt a tankönyvben. Mert, mint tudjuk, általában feszített a tempó, általában szoronganak a gyerekek. Általában meg akarnak felelni, mert (eleinte) elismerésre vágynak, később lehet csak arra, ne érje őket kudarc vagy szidás. Szóval a könyvjelző használata tényleg fontosabb lehet, mint gondolnánk. Néha az iskolai siker apró kulcsa, a biztonság érzése,  vagy egy apró jele annak, hogy anya-apa a suliban is ott van a gyerekkel, mert együtt vágott, csillogó papírszív mutatja a helyes oldalt a könyvben.

A szerelem lapjai között

Ajándéknak sem utolsó a könyvjelző. Hányszor küzdünk azzal a kínzó kérdéssel, hogy MIT adjunk kedvesünknek jeles alkalomra. Vagy csak úgy… Miért ne lehetne szépséges, saját magunk által készített könyvjelzővel jelezni érzéseinket a másik felé? Egy közös fotóból vágott, ragasztott kis montázs, vagy csak szépséges szavak egy kemény, színes kartonpapíron.

Lapforduló, évkezdés

Azt javasoljuk, hogy hajrá, hajtogassatok ti is könyvjelzőt! Mert ősz van, iskolakezdés, most még simák a könyvek lapjai. Maradjanak is így.