Konyha

Görög fügelekvár

Buddha állítólag egy fügefa alatt világosodott meg. Ez nem is csoda, hiszen kertünk egyik legszebb dísze lehet ez az óriási levelű, hűs árnyékot adó növény, aminek termései, az édes fügék ezekben a hetekben érnek be. Hála az indián nyár meleg napsugarainak, a kis kemény, zöld gyümölcsök belilulnak, megpuhulnak, és húsuk zamatos, édes lesz. Ezekből a szemekből készítsünk fügelekvárt, amivel a téli napokon visszacsempészhetjük a késő nyári napokat otthonunkba.

A fügelekvár elkészítése nem igényel nagy ördöngösséget. Szükségünk lesz hozzá:

  • 1 kg érett fügére
  • egy fél citrom levére
  • fél kiló cukorra – de a mennyiség függ a gyümölcs édességétől is
  • fél pohár vízre
  • kevés fahéjra, szegfűszegre
Fotó: Unsplash/ Bodie Pydnus

Fotó: Unsplash/ Bodie Pydnus

A legfinomabb fügék sokszor már a földön várnak minket, a fa alatt. Ezeket is szedjük fel nyugodtan, úgyis megmosunk mindent főzés előtt. A fügék tetejét, azaz kocsányát vágjuk le, ha szeretnénk, lehúzhatjuk a héjukat is, de ez macerás munka, és menet közben úgyis megfő. Vágjuk őket darabokra, tegyük mindet egy nagy fazékba. Öntsük hozzá a cukrot és a vizet, és hagyjuk állni pár órát. Az állagán változtathatunk, ha szeretnénk: ragadjunk turmixgépet, és kicsit pépesítsük, ha túl darabosnak éreznénk. Adjuk hozzá a citromot és a fűszereket, és lassú tűzön kezdjük el főzni. Ha már most nagyon sűrű lenne, pótoljuk a vizet, és folyamatos kevergetés mellett főzzük még 40-50 percig. Forrón folyjon egy kicsit, hogy kihűlve ne legyen túl forró!

Az elkészült lekvárt kenhetjük pirítósra, palacsintába, de bármilyen piskótán, kekszen megállja a helyét. A fügefüggők simán elkanalazzák magában is, de karácsonyi ajándéknak sem utolsó!