A fügelekvár elkészítése nem igényel nagy ördöngösséget. Szükségünk lesz hozzá:
- 1 kg érett fügére
- egy fél citrom levére
- fél kiló cukorra – de a mennyiség függ a gyümölcs édességétől is
- fél pohár vízre
- kevés fahéjra, szegfűszegre
A legfinomabb fügék sokszor már a földön várnak minket, a fa alatt. Ezeket is szedjük fel nyugodtan, úgyis megmosunk mindent főzés előtt. A fügék tetejét, azaz kocsányát vágjuk le, ha szeretnénk, lehúzhatjuk a héjukat is, de ez macerás munka, és menet közben úgyis megfő. Vágjuk őket darabokra, tegyük mindet egy nagy fazékba. Öntsük hozzá a cukrot és a vizet, és hagyjuk állni pár órát. Az állagán változtathatunk, ha szeretnénk: ragadjunk turmixgépet, és kicsit pépesítsük, ha túl darabosnak éreznénk. Adjuk hozzá a citromot és a fűszereket, és lassú tűzön kezdjük el főzni. Ha már most nagyon sűrű lenne, pótoljuk a vizet, és folyamatos kevergetés mellett főzzük még 40-50 percig. Forrón folyjon egy kicsit, hogy kihűlve ne legyen túl forró!
Az elkészült lekvárt kenhetjük pirítósra, palacsintába, de bármilyen piskótán, kekszen megállja a helyét. A fügefüggők simán elkanalazzák magában is, de karácsonyi ajándéknak sem utolsó!