Csillagok

Strandidőre készüljünk szeptember elsején!

Semmiképp se öltöztessük ősziesen a gyereket az iskola első napján, habár reggel még csípős lehet az idő, ám napközben gyakorlatilag kánikula lesz. Aki teheti, munka után menjen strandra! De Európa nagy részén még ennél is melegebb van.

A kedden fölöttünk átvonult hidegfrontnak mostanra már semmi nyoma sincs. Várható időjárás az ország területén csütörtök estig: nagyrészt derült, száraz idő várható, hajnalban délnyugaton, napközben néhol lehet kevés felhő. Országszerte mérsékelt marad a változó irányú szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8 és 15 fok között alakul, az Északi-középhegység völgyeiben lesz a hűvösebb. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön többnyire 26 és 29 fok között várható.

Fotó: Pixabay/CCO Public Domain

Fotó: Pixabay/CCO Public Domain

Európában még melegebb van

Európa legnagyobb részének időjárását magasnyomás alakítja. Az 55. szélességi körtől délre eső területeken szinte zavartalan a napsütés, csupán Ukrajna keleti vidékeire és Oroszország fölé nyúlik be egy keskeny felhősáv. Az elmúlt napokéhoz képest a hőmérséklet eloszlásában lényeges változás nem történt, továbbra is főként a mediterrán térségben melegszik 30 fok fölé a levegő, Dél-Spanyolországban 37 fokot is mérnek. Igazán hűvös idő a Skandináv-félsziget északi felén és az Ural előterében van, ahol néhol még a 10 fokot sem éri el a csúcsérték. A közép-európai térségben csütörtök estig, de még a hétvégéig sem valószínű lényeges időjárás-változás. A meteorológiai ősz a Kárpát-medencébe nyárias idővel köszönt be.