Siker

Mindennek van határa: a túlzott kedvesség sem előny a munkahelyünkön

Ha kedvesek és türelmesek vagyunk a kollégáinkkal, az üdítő dolog, sokkal kellemesebb nyugodt légkörben dolgozni, mint ott, ahol mindig feszültség van. De ügyeljünk arra, hogy ne vigyük túlzásba a kedvességet, mert nem biztos, hogy az előnyünkre válik.

Kedvesnek lenni jó dolog, de ahogyan mást, ezt sem szabad túlzásba vinni, mert könnyen előfordulhat, hogy inkább hátrányunk származik majd belőle, mint előnyünk. Ahhoz, hogy ezt elkerüljük, tehetünk néhány egyszerűnek tűnő dolgot. Aztán hogy mennyire megy könnyen egy kicsit határozottabbnak lenni, már csak rajtunk múlik!

Ha valamit szeretnénk, vagy éppen nem szeretnénk, azt képviseljük határozottan. Ne udvariaskodjunk, ne vállaljunk el például plusz munkát csak azért, mert kedvesek szeretnénk lenni a többiekkel, és nem akarjuk őket terhelni, mert tudjuk, hogy nekik más dolguk is lehet… Nekünk is lehet más dolgunk, magánéletünk, nem kell mindig mártírt játszani, álljunk ki önmagunkért!

Fotó: Unsplash/ Simon Hattinga Verschure

Fotó: Unsplash/ Simon Hattinga Verschure

És nem elég csak arra gondolni, hogy majd mostantól határozottabbak leszünk, hanem valóban legyünk keményebbek. Ha mégis elérzékenyülnénk, vagy megsajnálnánk valakit, gondoljunk például egy frappáns idézetre vagy kifejezésre, ami továbbvisz bennünket az elhatározott utunkon.

Készüljünk fel mindig a beszélgetésekre, döntsük el, hogy mit szeretnénk, és ne engedjünk belőle csak azért, mert kedvesek szeretnénk lenni, mert nem szeretnénk senkit megbántani, vagy szerintünk kényelmetlen helyzetbe hozni. Gondolkozzunk el azon, hogy melyik viselkedés hatékonyabb a karrierünk szempontjából: a túlzott kedvesség miatt még senkit nem léptettek elő…