A mentás körtelekvárt sokféleképpen fogyaszthatjuk, egyszerűen kalácsra vagy kenyérre is nagyon jó, de palacsintát és grízes tésztát is ízesíthetünk vele. Sőt, süteményekbe és más édességekbe is jól hasznosítható ez a lekvár.
Hozzávalók:
1,5 kg kimagozott körte
kb. 8 mentalevél
0,5 kg befőzőcukor, 3:1 típusú
Elkészítése:
Mossuk meg a körtéket, vágjuk ketté és vegyük ki a magházukat. Majd vágjuk a gyümölcsöket kisebb darabokra. Tegyük egy nagy lábosba vagy fazékba őket, öntsük rá a befőzőcukrot, és közepes lángon kezdjük el főzni. Adjuk hozzá a megmosott mentaleveleket, kavajuk meg egy tiszta fakanállal, és így főzzük tovább. Ügyeljünk arra, hogy a cukrot egyenletesen oszlassuk el a körtéken. Amikor a gyümölcs levet eresztett és megpuhult, vegyünk elő egy krumplitörőt vagy botturmixot, és azzal törjük pépesre a körtéket. Aki úgy szereti a lekvárt, hogy gyümölcsdarabok is vannak benne, az ne zúzza össze az összes körtedarabot. Aztán főzzük tovább a lekvárt, várjuk meg, amíg felforr, és forrástól számított tíz percig forraljuk. Zárjuk el alatta a gázt, és kezdjük adagolni befőttesüvegekbe. (A befőttesüvegeket lekvárfőzés előtt sterilizáljuk.) Majd az üvegeket zárjuk le a fedeleikkel, fordítsuk őket fejtetőre és hagyjuk így őket tíz percig. Aztán állítsuk újra talpra őket, és csomagoljuk száraz dunsztba a lekvárosüvegeket. Abban hagyjuk kihűlni őket – ez egy-két napig tart. Majd vegyük le róluk a dunsztot, és vihetjük is a lekvárokat a kamrapolcra, de egyet fel is bonthatunk és elkezdhetjük enni.