Siker

„Becsöngettek” – az iskolák környékén rendőrök segítik a közlekedést

Szeptemberben, az oktatás kezdetének időszakában rendőrök és polgárőrök segítik a közlekedést azoknak az iskoláknak a környékén, ahol ez közlekedésbiztonságilag indokolt.

Kiss Csaba, az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Balesetmegelőzési Bizottságának főtitkára elmondta, folytatódik az iskola rendőre program, amelyben 2900 oktatási intézményben mintegy 2200 rendőr vesz részt. Ennek célja a kisiskolások balesetmentes közlekedésének elősegítése, a gyerekek biztonságát veszélyeztető tényezők felderítése, megszüntetése. Idén 1560 iskola tanévnyitóján képviselteti magát a rendőrség.

Fotó: Pixabay.com/CCO Public domain

Fotó: Pixabay.com/CCO Public domain

Az alezredes arról is beszámolt, hogy minden évben felhívják az autósok figyelmét arra, hogy becsöngetnek, az iskolák környékén megnő a forgalom. Hetekkel ezelőtt felkeresték a közlekedési szempontból veszélyesebb helyen lévő iskolákat. Az intézményvezetővel és az önkormányzat képviselőjével forgalomtechnikai bejárást végeztek, és elrendelték a szükséges intézkedéseket például akkor, ha egy közlekedési táblát nem lehetett jól látni a faágaktól.

Szeptemberben a gépjármű-forgalmat is figyelik, különös tekintettel a biztonsági öv, valamint a biztonsági gyermekülés használatára. Mintegy ezerötszáz 14 évnél fiatalabb gyerek sérül meg és nyolc-tíz hal meg közlekedési balesetben. A legtöbb ilyen baleset nyáron történik, de nem sokkal kevesebb a szeptember–októberi balesetek száma sem. Az ORFK-OBB ötezer iskolarendőr-plakáttal támogatja a programot, az elsősöknek százezer tájékoztató füzetet osztanak szét és ötezer pedagógusnaplót is kiosztanak. Emellett a fővárosban százhúsz helyszínen kivilágított plakátokon hívják fel a közlekedők figyelmét az iskolakezdésre.