Csillagok

A sport mindenkié! – ez a nyár a Down-szindrómával élő sportolókról is szólt

Ezen a nyáron rendezték meg első ízben a Down-szindrómások világversenyét, a Trisome Games, azaz Triszómia játékokat, több mint ezer sportoló kapott meghívást erre a speciális olimpiára.

A versenyt július 15. és 22. között rendezték meg az olaszországi Firenze városában, s több mint 1000 fogyatékkal élő sportoló vett részt az eseményen. A rendezvényt több olasz és nemzetközi szervezet együttes támogatásával jöhetett létre, s célja az volt, hogy a Down-szindrómával élők is megmutathassák magukat, s azt, hogy milyen komoly teljesítményre képesek a sport területén is. A klasszikus atlétikai számok mellett volt cselgáncs, gimnasztika, és szinkronúszásban is kiválóan teljesítettek a versenyzők. Emellett természetesen egy ilyen torna kiváló lehetőség arra, hogy csökkenjen a fogyatékkal élők és a többségi társadalom közt tátongó szakadék mérete. Sőt, a szervezők célja, hogy a Down-szindrómások a jövőben részt vehessenek olimpiai játékokon is.

Miért triszómia?

Az esemény azért kapta a Triszómia játékok elnevezést, mivel a Down-szindróma leggyakoribb változata a 21-es kromoszómapár osztódásakor fellépő hiba következtében jön létre, ám ha időben elkezdődik az újszülöttek gyógypedagógiai fejlesztése, bármit képesek elérni az életben, mivel általánosságban elmondható róluk, hogy nemcsak végtelenül szerethetőek, kedvesek, jószívűek, de rendkívül kreatív személyiségek is,  lehet belőlük akár ruhatervező, képzőművész,  de megfelelő odafigyeléssel, oktatással diplomás értelmiségi, vagy akár élsportoló is.