Siker

Így készüljünk fel, ha munkát keresünk

Felnőtt életünk egyik legnagyobb kihívása a munkakeresés. S minél régebben vagyunk benne ebben a szituációban, annál nehezebb kitörni belőle.

A munka utáni vadászat egyáltalán nem könnyű. A folyamat elhúzódhat, és ilyenkor rengeteg kérdés, kétely kavarog a fejünkben: csak kapjuk a rövid, elutasító e-maileket, s az önbizalmunk szépen lassan közelít a nullához, értéktelen embernek kezdjük érezni magunkat, mégis muszáj pozitívnak maradnunk és menni tovább az úton. Órákat kell tölteni különböző dokumentumok kitöltésével, az önéletrajzunk szerkesztésével, az újabb és újabb kísérőlevél megírásával. Ám amikor megkapjuk végre a munkát, úgy érezzük, megérte az összes befektetett erőfeszítés.

1. Az hagyományos önéletrajz és az amerikai CV közötti döntés nem egyszerű

Attól függően, hogy milyen karrierre vágyunk, el kell dönteni, hogy milyen önéletrajzot készítünk: klasszikust vagy CV-t? Gondoljuk át, melyik a megfelelőbb formája annak, hogy kiemeljük személyes kompetenciáinkat. Ez egy nagyon fontos döntés, hiszen a munkaadóknak ez a dokumentum lesz az első benyomása rólunk.

Forrás:Unsplash/Thomas Lefebvre

Forrás:Unsplash/Thomas Lefebvre

2. Milyenek legyenek a fényképeink?

Manapság, amikor a munkakeresés már nagyrészt online zajlik, nem árt meggondolni, hogy milyen fényképeket teszünk ki magunkról a közösségi oldalakra. Különösen akkor fontos, ha azt szeretnénk, hogy profinak tűnjünk, de a személyiségünkről is árulkodjanak a fotók. Válasszuk ki jól a képeinket, s az egyéb fotóinkat állítsuk privátra.

3. Blokk

Nem számít, mennyit gyakoroltunk az állásinterjú kérdéseire, elképzelhető, hogy élesben mégis leblokkolunk. Bármennyire furcsán is hangzik, készüljünk egy mondattal, amit ebben a szituációban elsüthetünk.