Otthon

735 ezer gyermek juthat ingyen tankönyvhöz

A diákok kétharmada – minden alsó tagozatos gyermek és a szociálisan rászoruló felsősök, vagyis összesen 735 ezren – ingyenesen kapja a tankönyvcsomagot a jövő héten kezdődő tanévben – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, Rétvári Bence ma az MTI-nek.

Rétvári Bence hozzátette: ezzel párhuzamosan tovább csökken a tankönyvek ára, és nő a gyermekétkeztetésre fordított összeg is. Hangsúlyozta, hogy 2010 óta átlagosan 40 százalékkal csökkent a tankönyvek ára, ez jelentős megtakarítást jelent a szülőknek.

Fotó: Pixabay/CCO Public Domain

Fotó: Pixabay/CCO Public Domain

Az államtitkár közölte: a rendszerváltás óta a legnagyobb összeget, összesen 74 milliárd forintot fordítják gyermekétkeztetésre, a rászorulóknak pedig a szünidőkben is biztosítják az ingyenes étkeztetést. Felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországon a kisgyermekek 90 százaléka ingyen étkezhet, miután a jogosultak száma a korábbi 92 ezerről 318 ezerre nőtt.

Azt mondta: a kormány 2010 óta pótolja a pénzt az oktatásban és mindent megtesz azért, hogy több pénz maradjon a családoknál, csökkenjenek az iskolakezdés terhei is.

A családi adókedvezmény révén átlagosan évente 240 ezer forinttal több marad egy családnál, ennek köszönhetően a jobb minőségű iskolai felszerelésekre is több forrás juthat – tette hozzá, kiemelve, hogy az idei iskolakezdésre a szeptemberi családtámogatási ellátásokat már augusztus 29-ig, hétfőig elutalják.

A folytatódó adócsökkentésekkel és a legfontosabb élelmiszerek áfájának csökkentésével jövőre átlagosan 35–40 ezer forinttal több marad a családok zsebében, a kétgyermekes családok adókedvezménye 30 ezer forintra emelkedik, a legalacsonyabb jövedelmű 120 ezer családnak pedig továbbra is a zsebében marad a bruttó fizetése – sorolta Rétvári Bence.

Megemlítette, hogy jövőre több mint 400 milliárd forinttal több jut az oktatásra.