Konyha

Így sterilizáljuk a befőttesüveget

Még javában tart a zöldség- és gyümölcsszezon, bőven van lehetőségünk eltenni belőlük télire. És ha azt akarjuk, hogy a befőttek, lekvárok, savanyított dolgok sokáig elálljanak jó minőségben, akkor kizárólag sterilizált üvegeket használjunk hozzájuk.

De hogyan lesz sterilizált az üveg? Mit tegyünk? Nem elég, ha mosószeres vízzel alaposan elmossuk őket használat előtt? Azt kell mondjuk, hogy nem, ugyanis baktériumok maradhatnak a befőttesüvegekben. Éppen ezért kell sterilizálni őket, így biztos, hogy makulátlanul tiszta befőttesüvegekbe kerülnek az ételek. És ez garantálja azt is, hogy nem romlanak el, nem penészesednek meg, vagyis megőrzik jó minőségüket a lekvárok, befőttek, savanyított zöldségek.

Fotó: Pixabay/CCO Public Domain

Fotó: Pixabay/CCO Public Domain

A befőttesüvegek sterilizálása

Az üvegekről csavarjuk le a tetőket, és alaposan mossuk el mosószeres vízzel a tetőket és az üvegeket egyaránt. Terítsünk a konyhapultra egy tiszta konyharuhát, arra állítsuk az üvegeket fejjel lefelé, hogy a bennük maradt víz kicsöpögjön. Tegyük ugyanezt a fedelekkel is. Amíg száradnak, kapcsoljuk be a sütőt 100 fokra. Vegyünk elő egy tepsit, helyezzük rá a befőttesüvegeket a talpukkal, valamint a fedeleket a záródó részükkel felfelé, és ezt a teli tepsit toljuk be a sütőbe. A meleg kiöli majd a mikrobaktériumokat az üvegekből és a fedelekből. Hagyjuk a sütőben addig a dolgokat, amíg teljesen megszáradnak, minimum negyed órán át. Az üvegek méretétől függően ez az idő lehet hosszabb is. Majd zárjuk el a gázt, és egy sütőkesztyűt húzva a kezünkre vegyük ki az üvegeket és a fedeleket. Hagyjuk kicsit hűlni őket, és már savanyíthatunk is bennük, tölthetjük őket teli a frissen főzőtt lekvárral vagy befőttel – attól függően, mit szeretnénk eltenni télire.