De hogyan lesz sterilizált az üveg? Mit tegyünk? Nem elég, ha mosószeres vízzel alaposan elmossuk őket használat előtt? Azt kell mondjuk, hogy nem, ugyanis baktériumok maradhatnak a befőttesüvegekben. Éppen ezért kell sterilizálni őket, így biztos, hogy makulátlanul tiszta befőttesüvegekbe kerülnek az ételek. És ez garantálja azt is, hogy nem romlanak el, nem penészesednek meg, vagyis megőrzik jó minőségüket a lekvárok, befőttek, savanyított zöldségek.
A befőttesüvegek sterilizálása
Az üvegekről csavarjuk le a tetőket, és alaposan mossuk el mosószeres vízzel a tetőket és az üvegeket egyaránt. Terítsünk a konyhapultra egy tiszta konyharuhát, arra állítsuk az üvegeket fejjel lefelé, hogy a bennük maradt víz kicsöpögjön. Tegyük ugyanezt a fedelekkel is. Amíg száradnak, kapcsoljuk be a sütőt 100 fokra. Vegyünk elő egy tepsit, helyezzük rá a befőttesüvegeket a talpukkal, valamint a fedeleket a záródó részükkel felfelé, és ezt a teli tepsit toljuk be a sütőbe. A meleg kiöli majd a mikrobaktériumokat az üvegekből és a fedelekből. Hagyjuk a sütőben addig a dolgokat, amíg teljesen megszáradnak, minimum negyed órán át. Az üvegek méretétől függően ez az idő lehet hosszabb is. Majd zárjuk el a gázt, és egy sütőkesztyűt húzva a kezünkre vegyük ki az üvegeket és a fedeleket. Hagyjuk kicsit hűlni őket, és már savanyíthatunk is bennük, tölthetjük őket teli a frissen főzőtt lekvárral vagy befőttel – attól függően, mit szeretnénk eltenni télire.