Otthon

Így válassz jó iskolatáskát!

Mikor elsőbe megy a kölyök, akkor már nyár közepén elkezdhetünk agyalni azon, miket is kell beszereznünk a tanévnyitóig. A legfontosabb azonban minden közül az iskolatáska, hiszen ebben fogja évekig cipelni gyermekünk a súlyos és kevésbé súlyos tanszereket. De milyen is a jó iskolatáska?

Az iskolatáska több szempontból sarkalatos kérdés. A gyereknek azért, mert menő, divatos, és a kedvenc mintájával, mesefigurájával vagy éppen futballcsapatával dekorált táskát szeretne. A szülőnek pedig azért, mert félti a gyerek egészségét, nem szeretné, ha felnőve a gyerek is a magyar lakosság nagy részéhez tartozna, akik hátfájással és gerincbántalmakkal küzdenek. Szerencsére ma már a dizájn és az ergonómia kéz a kézben járnak. Sajnos sok táskára ráírják, hogy ergonomikus, mert tudják, ezzel eladható, pedig nem is felel meg az ergonómia követelményeinek. Na de milyen is az ergonomikus iskolatáska, milyen tulajdonságokat keressünk?

Mit ne, mit igen?

Az oldaltáskákat felejtsük el, hiszen ezek egy oldalra lógnak, féloldalasan terhelnek, gerincferdülést okozhatnak. Meglepő, de hasonlóan rossz hatásuk van a húzós bőröndöknek is, hiszen ezeket is egy kézzel húzzák a gyerekek, féloldalasan terhelve ezzel a vázrendszerüket.

Fotó: iStock.com/VYCHEGZHANINA

Fotó: iStock.com/VYCHEGZHANINA

Válasszunk hát ergonomikus hátizsákot – szerencsére a hátizsákoknak most hatalmas divatja van. Az ergonomikus iskolatáskák hátra feszülő oldalán egy keményebb, merev, a gerinc vonalához illeszkedő rész található. Ezeket a hátsó részeket úgy tervezték, hogy minden ponton kövessék a gerinc vonalát, így megtámasztva azt, és elkerülve a gyerek görnyed testtartását. Szerencsés, ha ez a hátfal légáteresztő anyagból készült, így nem fő oda a gyerek hátához még a legnagyobb, nyári szünet előtti melegben se.

A méret a lényeg

A hátfal mellett fontos a táska mérete is. Azok a táskák jók, amelyek szélesebbek, mint a gyerekek, az alsó részük a csípő alól indul, a tetejük pedig a tarkó alatt található. A méret mellett a súly sem elhanyagolható, hiszen minél könnyebb a táska, annál kevésbé terheli feleslegesen a gyereket. Német kutatók szerint a táska akkor terhel túlságosan, ha a gyerek súlyának harmadát haladja meg, ezzel azonban a tengerentúli szakemberek nem értenek egyet, ott a gyerekek súlyának 10 százaléka az irányadó. Érdekes, hogy hazánkban 2005 óta jogszabály szabályozza, hogy a tankönyvek súlya nem lehet több, mint 3 kiló.

Montázs: Ridikül

Montázs: Ridikül

1. Cicás, rózsaszín, Iskolacucc, 18 990 forint
2. Fekete, Star Wars-os, Jatekshop, 16 950 forint
3. Robotos, Arsuna, 19 990 forint
4. Pixeles, díszíthető, Pixie Crew, 22 390 forint
5. Balettos, Iskolaszer, 23 084 forint

Extra jó tanácsok 

Jó, ha sok zsebe van, így mindent külön tárolhat, csomagolhat a kisiskolás, a fényvisszaverő csíkok pedig a korán sötétedő, téli időszakban teszik biztonságosabbá a táskás közlekedést.

Az ergonómián kívül a dizájn mellett sem mehetünk el szó nélkül, hiszen sok bosszús pillanatot okozhat. Amikor mintát választunk, próbáljunk hatni a gyerekre, hiszen az éppen aktuálisan kedvenc mesefigura, sztár stb. ki tudja, meddig lesz kedvenc, és ha nem akarunk a rajongás megváltozott tárgya miatt jövőre új táskát vásárolni, akkor tereljük inkább az egyszínű vagy mintás darabok felé.