Csak felnőtteknek!

Az oldal alkalmas kiskorúak fizikai, szellemi vagy erkölcsi fejlődésének kedvezőtlen befolyásolására.

Tartalma a 2010. évi CLXXXV. médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvény által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Egészség

Szex utáni szomorúság

Akár előfordult már velünk, akár nem, létezik a jelenség, aminek a neve szex utáni szomorúság. Nem kell nagy bajra gondolni, mert nem azt jelenti, hogy a szexuális kapcsolat, amelyben részünk volt, rossz lett volna.

Nőkkel és férfiakkal is előfordulhat, hogy szeretetteljes szexuális élmény után amolyan depressziósak lesznek. Ilyenkor elfordul a partner tőlünk, nincs kedve beszélgetni velünk, mert mélységesen szomorú. Ettől tehát nem kell megijedni, mert viselkedése egyáltalán nem azt üzeni, hogy érzéketlen bunkó – írja a popsugar.com.

Fotó: Pixabay/CCO Public Domain

Fotó: Pixabay/CCO Public Domain

Ennek a jelenségnek a neve post-coital tristesse (PCT), vagyis közösülés utáni szomorúság. Sokan, akik szenvednek a PCT-ben, azt tapasztalák, hogy szex után erősen rabul ejtik őket a negatív érzelmek, bánat, szomorúság, nyugtalanság. Miért történik ez? Erre is van tudományos válasz: a prolaktin hormon felelős érte, ami a tejért is, de férfiakban is megtalálható ez a hormon. A testünk termeli orgazmus hatására, és ellensúlyozza a dopamin termelődését, ami a szexuális izgalomért „felelős”. Tehát a prolaktin okozhatja a fentebb felsorolt tüneteket.

Kérdés ugyanakkor, hogy miért lehet valaki szomorú szex után.

A testünk jól érzi magát szexuális aktus közben, amiért az előbb említett dopamin felel, de a szomorúságnak számos oka lehet. Valaki fél az elköteleződéstől, más épp arra vágyik, de az is okozhatja, hogy gyereket szeretnénk. Mindezek miatt előfordulhat, szex után az ember egyedül szeretne lenni.

Nem kell megijedni tehát, mert a hangulatváltozást a szex során végbemenő hormonváltozások okozzák.